Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voća
  • 16.05.2024. 10:30

Kojim preparatima tretirati jabuke, kruške, šljive i jagode nakon kiše?

Svako tretiranje je potrebno evidentirati, a ambalažu zbrinuti na pravilan način

Foto: Bojan Kecman
  • 123
  • 30
  • 0

Nestabilne vremenske prilike meteorolozi su najavili do kraja maja, periodično će se smjenjivati vedro i kišovito vrijeme, pa bi voćari trebali povesti brigu o svojim zasadima.

Vlasnici plantažnih zasada jabuka i krušaka nakon padavina treba da izvrše zaštitu protiv minera kružnih mina, Leucoptera malifoliella, i jabučnog savijača, Cydia pomonella, čiji je let leptira zabilježen. Mogu se primijeniti neki od sljedećih preparata: Mospilan 20 SP, Coragen 20 SC, Affirm i sl. 

Pepelnica jabuka već napada: Držite je pod kontrolom, pomaže i bijeli luk

Proizvođačima šljiva, savjetuje se da izvrše zaštitno prskanje protiv šupljikavosti lista, Stigmina carpophila, nakon padavina, a mogu se koristiti preparati kao što su: Captan WP 50 ili Kastor.

Potrebno je uraditi zaštitu i protiv truleži ploda, Monilia fructigena, jednim od fungicida: Teldor SC 500, Signum ili Switch 62,5. Ukoliko je zabilježen let šljivinog savijača potrebno je izvršiti zaštitu sa nekim od navedenih preparata: Decis100, Coragen 20 SC, Delgate 250 WG, Affirm opti i dr.

Jagode na otvorenom, nakon ovih padavina potrebno je tretirati protiv truleži ploda, Botrytis cinerea, fungicidom: Switch 62,5, Teldor SC 500, Pyrus 400 SC i sl. Karenca je kod Teldora i Pyrusa 3 dana, a kod Switcha 7 dana.

Jagode sada napada siva trulež - evo kako da ih zaštitite

Svako tretiranje je potrebno evidentirati, a ambalažu zbrinuti na pravilan način. Preparate koristiti u skladu sa uputstvom proizvođača, obavijestili su iz Ministarstva privrede KS.


Tagovi

Miner kružnih mina Jabučni savijač Šupljikavost lista Trulež ploda Botrytis cinerea Monilia fructigena Tretiranje šljiva Tretman jabuka Zaštita jagoda


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.