Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Orah
  • 10.09.2022. 12:00

Koje su specifičnosti proizvodnje sadnica običnog i crnog oraha?

Od svih podloga, za kalemljenje oraha najbolje su se pokazali sijanci običnog oraha (Juglans regia), posebno u uslovima kontinentalne klime

Foto: Sanja Dovečer
  • 105
  • 5
  • 0

Kalemljenje oraha počelo je znatno kasnije nego drugih voćnih vrsta. Prvi pisani tragovi na ovu temu datiraju iz IV vijeka, a nakon toga se u literaturi mogu naći podaci o raznim načinima kalemljenja.

"Osim uobičajenih činilaca koji utiču na proizvodnju sadnog materijala ostalih voćaka, na uspješnost proizvodnje i kvalitet sadnica oraha u velikoj mjeri utiču i način kalemljenja, mjesto kalemljenja, kao i klimatski uslovi rejona u kome se kalemi", kaže savjetodavac Igor Andrejić.

Od svih podloga, kako kaže, za kalemljenje oraha najbolje su se pokazali sijanci običnog oraha (Juglans regia), posebno u uslovima kontinentalne klime.

Proizvodnja sadnog materijala oraha je komplikovana, specifična i skupa, pa se mali broj rasadničara se opredjeljuje za nju.

Na uspješnost proizvodnje i kvalitet sadnica oraha u velikoj mjeri utiču i način kalemljenja (Foto: Bekir Dolić)

"Osim što je često kvalitet sadnog materijala diskutabilan, ni sortiment iz uvoza nije odgovarajući, jer sorte koje odgovaraju klimatskim uslovima u tim zemljama nisu pogodne za gajenje u uslovima našeg klimatskog područja", kaže stručnjak.

Crni orah

Crni orah je biljka čiji se plod od davnina koristi za čišćenje organizma i mnoge druge tjelesne tegobe, a danas se uglavnom gaji zbog izuzetne tehničke vrijednosti debla za pravljenje namještaja, kuhinja, podova. Deblo na poprečnom presjeku karakterišu markantni, relativno široki, koncentrični prstenovi i traheje koje su difuzno - porozno raspoređene i krupne, golim okom vidljive.

"Drvo crnog oraha se dobro lijepi, površinski se dobro obrađuje, bajcuje, lakira i boji. Osim navedenog, orahovina se koristi i kao specijalno drvo za tokarenje i intarziju, zatim za proizvodnju muzičkih instrumenata, kundaka za puške i u druge svrhe", kaže savjetodavac.

"Mladi izbojci crnog oraha su svijetlosmeđi i debeli, prekriveni sitnim dlačicama, a pupoljci su kupasti, sitni, sa finim maljama. Cvjeta u junu. Odgovaraju mu nadmorske visine do 1.200 metara", kaže i dodaje da voli osunčane predjele sa većom količinom padavina.

Za uzgoj i podizanje zasada crnog oraha koriste se dva načina:

  • sjetva sjemena u brazde ili "pod motiku",
  • sadnja sadnica .

"Sadnja može biti u jesen ili u proljeće, a najbolja je kasna jesenja sadnja, u periodu mirovanja, jer tada sadnica ima dovoljno vremena da se tokom zime ukorijeni i adaptira na mikroklimat. Sadi se veoma gusto (2 x 2, 3 x 3, 3 x 2,5)", kaže Andrejić i dodaje da se na taj način deblo više izdužuje tražeći svjetlost.

Sadnju oraha možete obaviti i u proljeće

Od mjera njege zasad zahtijeva navodnjavanje i orezivanje. Crni orah je generalno otporan na bolesti, mada u Americi postoji pojava raka crnog oraha. Prilikom orezivanja obavezno koristiti kalemarski vosak za premazivanje rezova.


Tagovi

Kalemljenje oraha Igor Andrejić Obični orah Crni orah Uvoz sadnica Podizanje zasada Orezivanje oraha


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.