Najbolje se čuvaju kiselije, kasne sorte. Odredite pravi termin berbe i uskladištite zdrave plodove
Okus svježe jabuke je jedinstven, ali ako plodove uskladištite na pravi način, možete cijelu zimu uživati u njima. Međutim, čuvanje nije lako. Najbolje je odabrati kiselije i kasne sorte koje se mogu čuvati duži vremenski period, poput Granny Smith, Fuji, Topaz, Honeycrisp, ali i brojne stare iz kasne grupe zrenja. Nešto kraći period čuvaju se slatke sorte: Delicious, Gala. Njih je najbolje prve iskoristiti.
Dva su termina berbe jabuke: kada su plodovi podesni za berbu i kada su dobri za konzumaciju. Najveći broj ljetnih sorti je već na stablu zreo za jelo, dok kasne sorte moraju da se čuvaju nakon berbe i tek tada dobivaju karakterističnu aromu i okus.
Za čuvanje odabiremo samo zdrave, čvrste plodove s kojima rukujemo pažljivo tokom berbe, transporta i manipulacije. Odaberite suh i topao dan za obavljanje ovog posla. Nije poželjno da ih prilikom branja bacamo u kante ili gajbice.
Najlakši način da odredite optimalan moment berbe je da uradite test. Jednostavnim presijecanjem ploda možemo utvrditi da li je pokožica sjemenki smeđa. Drugi način je da plod na grani lagano podignemo malo u stranu i pažljivo ga okrenemo za 90 stepeni. U slučaju da se peteljka od grane lako odvaja, spremna je za branje. Imajte na umu da svi plodovi na stablu neće dozreti u isto vrijeme. Na južnoj strani krošnje, koja je osunčana, procesi zrenja su brži.
Najbolje se čuvaju u jednom sloju u drvenim gajbicama kojima smo na dno stavili papir. U gajbici čuvajte jednu sortu, jer imaju različitu brzinu dozrijevanja i mogućnost čuvanja. Optimalna temperatura je oko 0ºC uz vlagu od 90 do 95 posto. Ovakvi uslovi smanjuju intenzitet disanja plodova i dehidrataciju.
Jabuka ispušta gas etilen i zbog toga nije podesno da u istoj prostoriji držite drugo voće i povrće. Jednom sedmično provjetrite kako bi se koncentracija etilena smanjila. Neke vrste povrća i voća ne treba držati u blizini jabuke, jer upija mirise. To se najviše odnosi na luk.
Redovno provjeravajte u kakvom su stanju plodovi i odstranite sve koji pokazuju znakove propadanja.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorica