Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Urod aronije
  • 15.08.2019. 17:00

Kod Hame Biščević upola manji rod aronije od prošle godine

Počela je berba na jednoj od najvećih plantaža aronije na području USK, čiji je vlasnik Hamo Biščević

Foto: Pixabay/utroja0
  • 123
  • 14
  • 0

Počela je berba na jednoj od najvećih plantaža aronije na području USK, čiji je vlasnik Hamo Biščević, u selu Čaplje, kod Sanskog Mosta. Za razliku od prošle godine, kada je urod bio rekordan, vlasnik kaže da će ove godine ukupna količina bobičastih plodova biti upola manja.

"Za duplo manji rod krive su vremenske prilike, jer je za vrijeme cvjetanja aronije, tokom maja, bilo kišovito i izrazito nepovoljno vrijeme. Zbog toga je urod ove godine podbacio", kaže Hamo Biščević.

Ptice napadale plantažu

Dodaje da je proteklih sedmica vodio pravi rat i s pticama, koje su zbog nedostatka hrane u prirodi u velikim jatima napadale plantažu, pa je naposlijetku bio primoran da zasade pokrije zaštitnom mrežom.

Biščević kaže da su procjene da će ove godine proizvesti oko 700 litara soka od aronije, koji je izuzetno tražen na lokalnom tržištu, te se, zbog ljekovitih svojstava, preporučuje bolesnim, ali i zdravim osobama, pišu Nezavisne.

Velika potražnja za likerom

"Ove godine planiramo proizvodnju većih količina likera, koji je prošle godine bio pravi hit, a i ove godine već imamo dosta narudžbi za ovaj proizvod. Također, imamo i čaj od aronije i njega možemo proizvesti u neograničenim količinama", kaže Biščević.

Na uzgoj aronije se odlučio prije pet godina, kada je zasadio prve sadnice, a njihov broj se u međuvremenu povećao na preko 1.000.

Kaže da su svi članovi porodice uključeni u poslove obrade zemljišta i uzgoja ove biljke te ističe da je njena prednost u odnosu na ostale kulture to što nije previše zahtjevna. Pojedine studije pokazuju da je aronija bogata ljekovitim tvarima i vitaminima te djeluje antivirusno, antibakterijski i antiupalno, jača imunitet, smanjuje rizik od raka i usporava starenje.


Povezana biljna vrsta

Aronija

Aronija

Engleski naziv: Chokeberry | Latinski naziv: Aronia melanocarpa

Aronija je višegodišnja listopadna voćna vrsta porijeklom iz Sjeverne Amerike, a pripada porodici ruža (Rosaceae). Na europskom se kontinentu najviše uzgaja u Rusiji, Poljskoj,... Više [+]

Izvori

Nezavisne novine


Tagovi

Aronija Urod Berba Hamo Biščević

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !