Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sarajevo
  • 18.09.2015. 10:00

Klas udvostručio otkup malina

Sarajevska prehrambena industrija Klas, ove je godine gotovo udvostručila otkup malina, a u planu je i proširenje kapaciteta.

  • 485
  • 20
  • 0

Sarajevska prehrambena industrija Klas, ove je godine gotovo udvostručila otkup malina sa područja kantona Sarajevo, Srednjebosanskog i Zeničko-dobojskog kantona. Od 800 kooperanata otkupljeno je 1.100 tona ovog voća.

Prema pisanju sarajevskog Oslobođenja otkupljivale su se i kupine, jagode, borovnice te šumsko voće. Dobra vijest za proizvođače tog voća, posebice malina, jest da ova kompanija namjerava do iduće godine proširiti saradnju, a planira se otkup od 2.500 tone malina i jagodastog voća. Koliko su ozbiljne ove namjere dokazuje i plan izgradnje nove hladnjače u Tešnju te proširenje prerađivačkih kapaciteta i hladnjače u Blažuju.

BiH konstantno bilježi porast proizvodnje jagodičastog i bobičastog voća, posebno maline, a svake godine bilježi se i povećanje izvoza maline na zahtjevno europsko tržište. Prema analizama stručnjaka, u zemlji je trenutno između 5.000 i 6.000 dunuma pod zasadima maline različitih sorti, među kojima prednjače Polak i Vilamet.

Jedan od razloga tako velikog širenja zasada jagodičastog i bobičastog voća je i pogodno tlo i klima koju ova zemlja ima. Ipak, najpogodnijim se smatraju područja srednje i istočne Bosne. Unatoč širenju zasada, potražnja europskog tržišta za malinama još uvijek je veća od trenutne proizvodnje pa prostora za širenje ove proizvodnje svakako ima.


Tagovi

Klas Otkup malina Kupine Šumske borovnice Izgradnja hladnjače Pogodno tlo Porast proizvodnje Hladnjače Izvoz Tešanj Blažuj

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P