Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voćarstvo Dominant
  • 05.09.2018. 17:00

Kata Jozanović: Rane sorte jabuka na jugu Hercegovine privlačnije od kasnih

Imamo dosta sortimenta ranijih sorti koje su na jugu Hercegovine rentabilnije i sve zastupljenije, kaže Kata Jozanović, voditeljica voćnjaka.

Foto: Pixabay/moscito1, Radio Čapljina
  • 405
  • 17
  • 0

Jedna od vodećih tvrtki u voćarstvu, Dominant iz Gabela Polja kod Čapljine, u dolini Neretve ima 20-ak hektara svojih nasada. Radnici su trenutno na "sporednim zadacima" - orezivanju mladih nasada, pljevidbi i čišćenju od korova, piše Radio Čapljina

Kata Jozanović, voditeljica voćnjaka, kaže: "U posljednje vrijeme vršimo najviše berbu jabuka, ali ovih dana radimo na pripremi rasadnika za kalemljenje, čišćenje, kosidbu. Ove godine možemo se pohvaliti prinosom rasadnika loze, prijem loze je sigurno 95%. Bili smo jako pažljivi prilikom kalemljenja, pa je prijem savršen".

Kata ističe i kako je ove godine berba jabuka počela desetak dana ranije.

Nisu imali većih problema s plasmanom

"Imamo dosta sortimenta ranijih sorti. Akšam prvi dođe krajem lipnja i početkom srpnja, onda dolazi sammarred, krajem srpnja, a početkom kolovoza bere se sorta gala. Još imamo tri sorte, to su zlatni delišes, koji smo počeli brati, granny smith i na kraju pink lady koja se bere koncem studenoga. Sorte beremo sukcesivno kako dozrijevaju, do sada nismo imali većih problema s plasmanom", ističe Kata.

Kako spriječiti pojavu opadanja plodova jabuke?

Zanimljivo, u voćnjaku su sve zastupljenije ljetne sorte jabuka, koje potiskuju i druge doskora u voćnjaku, prisutne kulture, u prvom redu breskve i nektarine. Razlog je lakši plasman, pa i cijena koja je u ljetnim mjesecima povoljnija. Što se, pak, tiče najpopularnije sorte, vizualno najljepše pink lady, baš i nije tako popularna kod voćara, razlog je tri mjeseca kasnija berba, a time i veći troškovi održavanja.

Značajan izvoz ranih sorti jabuka u Rusiju

Ni cijena nije stimulativna u odnosu na ljetne sorte, a rizik zbog vremenskih (ne)prilika također raste. Uglavnom sudeći po primjeru ovoga voćnjaka, na jugu Hercegovine su ljetne sorte rentabilnije i sve zastupljenije.

Treba svakako istaknuti kako je značajan izvoz ranih sorti jabuka iz voćnjaka juga Hercegovine u Rusiju. Podsjetimo kako je Ruska Federacija prije mjesec i pol ukinula zabranu izvoza jabuka iz Bosne i Hercegovine u Rusiju, što je obradovalo sve domaće voćare jer im se ponovno otvorilo ogromno tržište.

Zanimljivo, u vremenima kada se malo ulaže u vinogradarstvo, ova tvrtka na području općine Ljubuški podiže i vinograd površine dvadeset hektara, što je pravi presedan u uvjetima kada se grožđe masovno uvozi.


Tagovi

Dominant Čapljina Voćarstvo Jabuke Izvoz Rusija Ljetne sorte