Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj kivija
  • 04.01.2018. 13:00

Kasim Osmanbašić prošle godine ubrao 300 kg kivija

Kivi u Kasimovom dvorištu rađa skoro svake godine jer je zaštićen od vjetra i mraza. Prošle godine je od 300, prodao 200 kilograma kivija.

Foto: Pixabay/kerobug
  • 5.107
  • 497
  • 1

Kasim Osmanbašić (59) iz Janje, još od 2004. uspješno uzgaja kivi u svom dvorištu. Svake godine proizvede skoro 300 kilograma kivija, od čega 200 kilograma proda. Naravno, puno ovog voća podijeli i pokloni komšijama i prijateljima.

Mraz i vjetar

Kasim, inače radnik Fabrike za sušenje povrća "Semberka", a po zanimanju bravar, angažiran na održavanju mašina, kaže da kivi u njegovom dvorištu rađa skoro svake godine, jer je zaštićen dvorišnim zgradama od mraza i vremenskih nepogoda, piše avaz.

I njegovi komšije uzgajaju kivi, ali su loze na otvorenom i tako više izložene udarima mraza i vjetra.

"Bilo je kod nas izuzetno niskih temperatura, više od minus 20 Celzijevih stepeni. Te sam zime ostavio više grana i izdanaka da bi stablo bilo snažnije i otpornije na te vremenske neprilike. Kod kivija su, kao i kod grožđa, žilice plitke, razvijaju se pri površini zemlje. Da bih zaštitio žile kivija, uoči zime, u novembru, uz stablo stavljam stajsko đubrivo, kreč i otpalim lišćem kivija štitim stablo. Sve ga to čuva od velikih minusa", kaže Osmanbašić.

Kasim kaže da ova mediteranska biljka izdržava temperature do minus 10 stepeni. U 2017. ubrao je skoro 300 kilograma kivija. Kaže da komšije i svi oni koji ga poznaju, rado kupuju njegov kivi, jer znaju da nije tretiran nikakvim hemijskim sredstvima.

Kivi nije tretiran, a uzgajaju i paradajz

"Želim da unučad, a imam ih osmero do sada, jedu zdravo, neprskano voće. Naravno, ne želim da bilo ko drugi od mene kupi nešto što nije potpuno zdravo. Živim u zajedničkom domaćinstvu sa suprugom Šefikom, sinom Eminom i snahom Dženitom. Na imanju imamo i plastenik, u kome proizvodim domaću sortu paradajza volovsko srce i novosadski jabučar. Rasadni materijal ne kupujemo nego ga sami proizvodimo", zaključuje Osmanbašić.

Foto: Pixabay/kerobug5211


Povezana biljna vrsta

Kivi

Kivi

Sinonim: - | Engleski naziv: Kiwifruit | Latinski naziv: Actinidia deliciosa L.

Kivi je višegodišnja listopadna biljka penjačica, dugih mladica na kojim su spiralno raspoređeni veliki tamnozeleni listovi. Izgledom je slična vinovoj lozi. Relativno je mlada... Više [+]

Tagovi

Kasim Osmanbašić Kivi Uzgoj kivija


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]