Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kalemljenje
  • 04.09.2017. 17:00

Kalemljenje na spavajući pupoljak

Vrijeme je za kalemljenje na spavajući pupoljak. Kaleme se koštičave voćne vrste, a potom i jabučaste.

Foto: bildlove/Bigstock
  • 6.419
  • 496
  • 0

Kalemljenje na spavajući pupoljak naziva se tako, jer umetnuti pupoljak pitome voćke "prespava" zimu, odnosno kreće tek u proljeće naredne godine.

Prije kalemljenja je važno pripremiti podloge i kalem grančice, odnosno da odsječete bočne grančice do visine kalemljenja. Obavezno uklonite lišća sa kalem-grančica i to odmah po njihovom skidanju, a ostavite oko trećinu lisne drške.

Potreban materijal za kalemljene

Osigurajte voćarske makaze ili nož kresač za pripremu podloga. Potom, kalemarski nož, kojim se zasjeca kora na podlozi. Poseban dodatak, sa tupe strane noža, je onaj kojim se odvaja kora, kako bi li se ubacio pupoljak. Vezivni materijal su kalemarske gumice ili kalemarske trake, od tankog najlona.

Dvije sedmice prije kalemljenja provjerite da li se kora na podlogama lako odvaja. Ako se to ne dešava, obavezno zalijte podloge, jer u suprotnom rizikujemo da imamo slab postotak prijema kalemljenja i rezultat kalemljena će biti slab.

Voditi računa o debljini podloge

Pri kalemljenju je potrebno voditi računa o debljini podloge i grančice sa koje se skida pupoljak. Koristiti pupoljke sa kalem-grančica slične debljine, jer je bolje prijanjanje pupoljka sa podlogom i bolje srašćivanje.

Važno je da kalemljenje obavite na vrijeme, a u našem podneblju to je do polovine septembra. Prvo se kaleme bademi, kajsije i šljive, potom kruške, trešnje i višnje, pa breskve. Zatim se kaleme jabuke i dunje.

Foto: bildlove/Bigstock


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Kalemljenje Voćke Nož Spavajući pupoljak


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.