Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tretiranje kalcijem
  • 29.05.2015. 15:30

Kalcij ključan za kvalitetu plodova trešnje!

Kalcij je izuzetno bitan hranjivi element u unapređenju kvalitete trešanja.

  • 223
  • 15
  • 0

Jedan od bitnih činitelja u proizvodnji trešanja je utjecaj sadržaja Ca - kalcija na kvalitetu i skladišnu sposobnost plodova. Do sada je objavljeno dosta znanstvenih radova na ovu temu i svi ističu neobično veliku, možda i ključnu ulogu ovog makrohraniva na kvalitetu plodova trešnje. Skupina istraživača sa Oregon State University otkrila je da usmjereni tretmani sa kalcijevim materijalima u vegetaciji, i nakon berbe mogu unaprijediti kvalitetu plodova trešanja u smislu njegove skladišne sposobnosti, ali i ostalih kvalitativnih osobina.

Ovo je izuzetno bitno ukoliko proizvođači trešanja imaju namjeru trešnje prevoziti na veće udaljenosti. Istraživači su otkrili niz zanimljivih informacija u pogledu utjecaja kalcija na različita oštećenja pokožice trešanja (cijepanje, rupičavost, brazdanje, posmeđenja).

Kako primjena Ca materijala utječe na kvalitetu trešanja?

Rupičavost može biti uzrokovana toplinom ili mehaničkim oštećenjima, a očituje se u odumiranju i sušenju stanica mezokarpa na pokožici plodova trešnje.

Puno šteta se i inače dogodi tijekom berbe i pakiranja, a trešnja i inače ima visoki stupanj respiracije, pa je posebno osjetljiva na ova oštećenja. Kalcij ima veliku važnost u izgradnji staničnih stijenki, a posljednično tome i u njihovoj čvrstoći. U praksi su plodovi većine voćaka, pa tako i trešanja deficitarni u pogledu sadržaja kalcija, jer je njegova mobilnost u biljnom tkivu nažalost vrlo mala.

Kisela tla, visoke temperature u vegetaciji, slabo opterećena stabla, nestabilan vodni režim, svakako negativno djeluju na dostupnost ovog hraniva. Dr. Yan Wang je radio pokuse na više sorti trešanja i ustanovio je razine kalcija koje su se u plodovima kretale od 300 do 600 ppm. Jasno se pokazalo da su plodovi sa većim sadržajem kalcija bili čvršći i sa slabije izraženom rupičavosti (pitting). Takvi su plodovi bolje podnosili put do ciljanog mjesta trženja.


Plodovi trešanja desno sa simptomima rupičavosti

Plodovi sa višim sadržajem kalcija su čvršći

Najbitnije je bilo pronaći efikasan način da se u što kraćem roku podigne razina kalcija u plodovima. U pokusima su se radile aplikacije sa različitim kalcijevim materijalima prije berbe i neposredno poslije berbe tijekom pothlađivanja, i obje su varijante pokazale obećavajući potencijal. Najbolji rezultati su se pokazali kada se odrađivalo šest tjednih aplikacija započevši od trenutka kada koštica započinje sa okoštavanjem, pa završno sa tjedan dana prije projicirane berbe. Koncentracija od 0,1% se pokazala kao najboljom u aplikacijama, a koncentracije sa preko 0,15%, mogu dovesti do oštećenja na listovima.

Češća učestalost tretiranja


Zdravi voćnjak

U istraživanju se radilo sa kalcijevim kloridom, kalcijevim nitratom, kalcijevim citratom, te helatnim kalcijem. Rezultati pokazuju da je bitnija češća frekvencija tretmana, nego samo vrijeme tretmana, a listovi su, što je i očekivano, pokazali veću osjetljivost u ranijoj fazi razvoja. Pokazalo se i da je, gledano na čvrstoću plodova, helatni oblik kalcija, primijenjen u koncentraciji od 0,05%, bio učinkovitiji od kloridnog i nitratnog oblika kalcija, primjenjenih u 0,1 do 0,15% koncentraciji, kao i od kalcijevog citrata primijenjenog u koncentraciji od 0,07%.

Očuvanje plodova i do tri tjedna u skladištu

Ovi tretmani su pokazali i da se nakon trotjednog hlađenja umanjila rupičavost, posmeđenja te gubitak čvrstoće. Pokazalo se i da je samo pet minuta potapanja u hladnu vodu u procesu prethlađivanja (brzo smanjenje poljske temperature plodova), u koju je bilo dodano od 0,2 do 2% kalcijevog klorida bilo dovoljno da se znatno poveća razina kalcija u plodovima. Prema Wangu, razina kalcija u plodovima na ovaj način se povećala od 30 do 190%, što je ovisilo o koncentraciji kalcija u vodi i o pojedinoj sorti trešanja.

U konačnici je nakon odrađenih tretmana sa kalcijem prilikom pothlađivanja primjećeno da se umanjila rupičavost, i pucanje plodova, povećala čvrstoća i smanjilo propadanje plodova. Otkriveno je i da su koncentracije od 0,2 do 0,5 % bile dovoljne da se plodovi dobro očuvaju do tri tjedna u skladištu.

Znanstvenici širom svijeta i dalje istražuju ulogu kalcija u proizvodnji trešanja, u smislu njegovog pozitivnog djelovanja na kvalitetu ali i na povratnu cvatnju, prinos i veličinu plodova, tako da se mogu očekivati iznalaženja novih rješenja u načinima, vremenu i količinama primjene kalcijevih materijala, a sve sa ciljem daljnjeg podizanja kvalitete plodova i njihovog čim duljeg čuvanja.


Tagovi

Skladištenje Trešnje Kalcij Skladište Rupičavost Prijevoz trešanja Brazdanje Mehanička oštećenja Helatni kalcij Makrohraniva Odumiranje Yan Wang Kalcijev nitrat Kalcijev klorid Frekvencija tretmana


 

Tomislav Soldo

Više [+]

Diplomirani agronom smjera VVV sa višegodišnjim iskustvom u uzgoju vinove loze te podizanju i vođenju nasada raznog voća. Proizvodni savjetnik - konzultant brojnim voćarima u Slavoniji i Baranji.