Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetnici u smokvicima
  • 19.07.2020. 16:30

Kako zaustaviti najezdu zlatnih mara na plodove smokava?

Kad one napadnu plod ne odustaju dok ga, udruženim snagama, potpuno ne dokrajče, kaže poznati voćar Eugen Novaković iz Posedarja u susjednoj Hrvatskoj. Koje lovke, kako i kada koristiti protiv štetnika, pojašnjava Doc, dr. sc. Josip Ražov.

Foto: agroprognoza.eu
  • 736
  • 61
  • 0

Računica po kojoj na uloženih 2 evra smokva vraća 30 evra ove godine se vjerojatno neće ostvariti. Urod će biti ispod ukalkuliranih 30 kg po stablu, zapravo već je znatno manji na ranim sortama Petrovkama ili Petrovačama. U većini smokvika plodove su u fazi zriobe najprije počele "listiti" ptice - vrane, svrake, galebovi i čvorci, a iza njih je uslijedila prava invazija štetnika među kojima je najveći problem zlatna mara (Cetonia aurata / Potosia cuprea). Radi se o tvrdokilcu lijepe metalnozelene boje, duljine do 2 cm.

Prelaze sa ploda na plod

"Kad zlatari, kako ih mi zovemo, napadnu plod ne odustaju dok ga, udruženim snagama, potpuno ne dokrajče", kaže poznati voćar Eugen Novaković iz Posedarja iz susjedne Hrvatske (op. a.). Kad pojedu pulpu i sve ostalo na jednom, prelaze na drugi plod već kako koji dozrijeva i tako redom.

Iza zlatne mare ne ostaje ništa

Štete su znatne pa sve više voćara traži pomoć od stručnjaka. "Dobivamo dosta upita šta napraviti u slučaju napada zlatnih mara, a obilaskom terena manje više u svim smokvicima primjećujemo određene štete", kaže dr. sc. Josip Ražov, savjetnik za zaštitu bilja Zadarske županije u sklopu projekta PESCAR.

Kako izraditi i postaviti lovke?

Ražov odmah napominje da u ovom slučaju nikakva prskanja nemaju smisla niti daju rezultata. Jedini način suzbijanja je postavljanje većeg broja lovki. Specijalizirana lovka za zlatne mare je CSALOMON VAR b3k, iako se ona može i samostalno izraditi od plastične boce.

Evo i kako: "Boca se izbuši rupama prema unutra, promjera 1-2 cm, a u bocu se ulije malo slatkaste tekućine, octa i ubaci pokoji prezreli plod. U manjim nasadima optimalno bi bilo postaviti po jednu lovku na svako stablo, dok je u većim nasadima dokazan broj od cca 16-20 lovki/ha koji štetu može držati ispod cca 5%. Lovke je potrebno postaviti početkom zriobe prvih plodova određene sorte", pojasnio je Ražov.

Plave posude sa vodom kao vizualni mamci

Naime, osim smkova zlatne mare napadaju i breskve, mandarine, jabuke, kruške i druge voćke kad su plodovi u fazi zriobe. Zato treba djelovati preventivno i lovke postaviti prije zriobe plodova, jer poslije je kasno.

Održiva upotreba pesticida

Praćenje zlatne mare i dugih aktualnih štetnika na području sjeverne Dalmacije pa i Zapadnohercegovačke županije uspješno se odvija  i zahvaljujući rezultatima projekta PESCAR (Pesticide Control and Reduction) kojim je uspostavljena mreža meteo stanica i lovki sa feromonima i atraktantima.

Radi se o projektu vrijednom 601.639,21 € od čega je sufinanciranje sredstvima EU iznosilo 511.393,35 €, odnosno 85 posto. Nositelj projekta bila je Zadarska županija, a partneri na projektu Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Hercegovačko-neretvanske županije, Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, Sveučilište u Zadru i Zavod za poljoprivredu Županije Zapadnohercegovačke. Uz učinkovit prognostički sustav (podatci su dostupni svim zainteresiranima  na web stranici Agroprognoza.eu) glavni cilj je održiva upotreba pesticida, pojašnjava dr. Ražov i dodaje da je ovo rijedak primjer projekta čije su aktivnosti nastavljene i nakon završetka njegove implementacije, a u organizaciji Odjela za poljoprivredu Zadarske županije.

Doc. dr. sc. Josip Ražov ističe da se lovka može samostalno izraditi od plastične boce

Dodajmo na kraju da je izuzetno bitno spriječiti zlatne mare prije glavne smokvarske sezone kada početkom kolovoza počinje zrioba glavnine plodova.


Tagovi

Smokve Zlatna mara Josip Ražov Štetočina Štetnik smokve


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."