Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita višnje
  • 26.03.2019. 07:30

Kako zaštititi višnju u fazi cvjetanja?

U zavisnosti od vremenskih uslova, temperature i vlage, period cvjetanja može da traje kraće ili duže. Zaštita se obavlja u takozvanoj fazi "bijelih kokica", u punom cvijetu, produženom cvjetanju, ukoliko zbog vremenskih uslova dođe do neravnomjernog i dužeg perioda cvjetanja i u precvjetavanju.

Foto: Despositphotos/branex
  • 1.099
  • 81
  • 0

Prva zaštita koštičavog voća u vegetaciji, nakon zimske zaštite je zaštita voćaka od prouzrokovača sušenja cvjetova i rodnih grančica (Monilia laxa). To je jedan od najštetnijih parazita koji napada koštičavo voće (višnju, kajsiju, breskvu i šljivu). Kako objašnjava diplomirani inženjer zaštite bilja Živorad Jovanović, tretiranje protiv monilije se sprovodi u fazi cvjetanja, što je vrlo osjetljiva faza kod voćaka. U zavisnosti od vremenskih uslova, niskih odnosno visokih temperatura i vlage (kiše), period cvjetanja može da traje kraće ili duže. Zaštita se obavlja u takozvanoj fazi "bijelih kokica", u punom cvijetu, produženom cvjetanju, ukoliko zbog vremenskih uslova dođe do neravnomjernog i dužeg perioda cvjetanja i u precvjetavanju.

Monilia laxa prezimljava u rak ranama na grančicama

Parazit Monilia laxa prezimljava u obliku micelije u rak ranama u kori zaraženih grančica i u mumificiranim plodovima koji su ostali na stablu. Zaraza nastaje u fazi cvjetanja, uglavnom preko žiga i stubića plodnika. Zaraženi cvjetovi se suše i micelija nastavlja širenje preko peteljke na mladare. Mladari mogu biti prstenasto obuhvaćeni i dio koji je iznad se suši.

Hemijsko tretiranje obaviti prije nastanka zaraze

Hemijske mjere zaštite se sprovode preventivno, prije ostvarene zaraze. Prvo tretiranje se obavlja u fazi prije otvaranja cvijeta ("beli baloni"). To treba uraditi fungicidima: akt.m. ciprodinil (Cormax u dozi 0,2 kg/ha; Neon, Chorus 50 WG u koncentraciji 0,05%). U fazi punog cvjetanja višnju treba tretirati fungicidima akt.m. boskalid + piraklostrobin (Signum; Luminis u koncentraciji 0,075%).

Višnju treba štititi i od lisne pjegavosti

Ukoliko dođe do produženog cvjetanja, tretmani se mogu ponoviti i to preparatima na bazi ciprodinila i boskalida. U precvjetavanju, osim monilioze višnju je potrebno zaštititi i od prouzrokovača lisne pjegavosti (Blumeriella jaapii), primjenom fungicida: akt.m. tebukonazol (Akord; Folicur; Lira u količini 0,75 L/ha) i akt.m. kaptan (Captan 80 WG u konc. 0,2 %, Metod 480 SC, Capi u koncentraciji 0,3 %).

Zaražene grančice se moraju mehanički ukloniti

U slučaju zaraze i vidljivih simptoma, hemijski tretmani više ne mogu da zaustave zarazu i tada se zaražene grančice moraju mehanički odstraniti tako što se zahvati i dio zdravog tkiva.


Povezana biljna vrsta

Višnja

Višnja

Sinonim: - | Engleski naziv: Sour cherry | Latinski naziv: Prunus cerasus L.

Višnja ima manju krošnju od trešnje i većinom rastu kao grmolika stabla, pa ih je lakše »ukomponirati« u vrt. U BiH su zastupljene najviše sorte : Maraska, Oblačinska, Hajmanov... Više [+]

Tagovi

Višnja Zaštita Cvjetanje Tretiranje Hemijski preparati Bolesti Štetočine Živorad Jovanović


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.