Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prihrana voćaka
  • 12.10.2017. 17:00

Kako voćke usvajaju minerale?

Usvajanje mineralnih elemenata zavisi od brojnih faktora, a o tome bi trebalo voditi računa prilikom prihrane voćaka.

Foto: Roberta Kljenak
  • 644
  • 50
  • 0

Najznačajniji faktori, koji utiču na to kako će voćke usvojiti minerale tokom prihrane su: temperatura, pH zemljišta i antagonističko ponašanje elemenata (blokiranje usvajanja).

Temperatura

Temperatura utiče na sve fiziološke i biokemijske procese kod voćaka, pa tako i na usvajanje iona. Pri temperaturi od 10°C do 12°C prvo se usvajaju ioni fosfora (P), zatim kalijuma (K), pa tek potom dušika (N) i kalcijuma (Ca).

Apsorpcija je najintenzivnija između 15°C i 25°C.

"Tako je, na primjer, usvajanje kalijuma na temperaturi od 25°C tri do četiri puta veće nego na temperturi od 13°C, za nitratni oblik duššika 14 puta, a za fosfor i kalcijum četiri puta. Usvajanje prestaje na temperaturi preko 32°C", kaže dipl.ing voćarstva i vinogradarstva Mihajlo Žikić.

pH vrijednost zemljišta

Alkalna reakcija zemljišta je kada je vrijednost pH iznad sedam, a praćena je većim sadržajem kalcijuma i dovodi često do blokiranja usvajanja kalijuma, magnezijuma (Mg), bora (B), cinka (Zn), željeza (Fe) i mangana (Mn). Kisela zemljišta često oskudjevaju u kalcijumu i magnezijumu.

Za najveći broj voćaka optimalna vrijednost pH je između 5,5 i 7.

Antagonističko djelovanje elemenata

Ovo djelovanje predstavlja blokiranje usvajanja određenih elemenata, kada je drugi u višku. Izraženo antagonističko djelovanje imaju: N:P, N:K, K:Mg, Fe:Mn, Zn:Mg, i P:Zn.

Pored ovih faktora, na usvajanje i efikasnost mineralne ishrane utječu i način održavanja zemljišta, mikroflora, osigurana dovoljna količina vode, aeracija i drugo.

Foto: Roberta Kljenak


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas