Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voća
  • 27.07.2018. 10:00

Kako uspješno suzbiti crvene voćne grinje?

Vrlo opasna štetočna crvena voćna grinja uglavnom napada zasade jabuke, breskve i nektarine. Brzo se razmnožava i ukoliko se ne prska može načiniti veliku štetu. Evo savjeta kako se boriti protiv nje.

Foto: PIS Vojvodina
  • 592
  • 20
  • 0

Crvena voćna grinja (Panonychus ulmi) je jedna od najopasnijih štetočina u zasadima jabuke, breskve i nektarine. Ona, takođe, napada i druge voćne vrste. Prema riječima diplomiranog inženjera poljoprivrede Bojana Mijatovića, ta štetočina se ove sezone već pojavila u velikom broju, a razlog su prije svega veoma povoljni vremenski uslovi za njen razvoj. S obzirom na to da razvoj jedne generacije grinja traje samo 7-10 dana, vrlo je važno da se tretiranjem suzbiju svi razvojni stadijumi da ne bi došlo do njihovog ponovnog javljanja u još većem broju tokom vegetacije. 

Koristiti preparate na bazi atoksazola i abamektina

Mijatović savjetuje upotrebu kombinacije specifičnih insekto-akaricida za suzbijanje crvene voćne grinje, a to se može činiti preparatima na bazi aktivne materije etoksazol (Borneto, Uranus) u koncentraciji od 0,05% koja djeluje na sve nezrele stadijume razvoja grinja (jaja, larve i nimfe) i a.m. abamektin (Abastate, Kraft), u koncentraciji od 0,1% koji suzbija imaga ove štetne vrste. Tretmane treba  obavljati na osnovu pregleda voćnjaka i dostizanja praga štetnosti, koji iznosi 2-5 imaga po listu. 

Voćke prskati predveče ili noću

Pri suzbijanju grinja treba koristiti povećane količine vode, 1200-1500 l/ha (treba dobro okupati biljke) i obavezno dodati okvašivač NU Film 17 u koncentraciji 0,1% ili mineralno ulje Galmin u koncentraciji 0,3-0,5% zbog bolje pokrovnosti lista i perzistentnosti primenjenih pesticida. Za efikasnost tretmana je izuzetno bitno da se on izvede predveče ili noću.


Tagovi

Voćartvo Voće Grinje Štetočine Zaštita bilja Bojan Mijatović


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.