Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uklanjanje izdanaka
  • 20.01.2023. 10:30

Kako ukloniti izdanke na voćkama i tretirati rezove?

Najvažnije je da su temperature ispod nule i da na stablima nema smrznutog snijega

Foto: Bojan Kecman
  • 123
  • 40
  • 0

Bilo da se rezidba obavlja ili ne krajnje je vrijeme da se kod jabuka, krušaka i šljiva uklone izdanci koji su tokom sezone izbili iz zemlje, tj. adventivnih pupoljaka na korijenu. Oni vuku snagu u vegetacionom periodu, crpe hranljive materije, usporavaju rast voćaka i razvoj rodnih pupoljaka za narednu godinu.

Povoljno je što je, u ovoj godini, došlo do neuobičajeno dugog perioda sa visokim temperaturama i bez padavina, zbog čega je ovaj period idealan za rezidbu izdanaka, pa i cijelih voćaka.

Šljive najviše sklone

Najvažnije je da su temperature ispod nule i da na stablima nema smrznutog snijega jer može da dođe do otpadanja cvjetnih pupoljaka. Na pojedinim vrstama došlo je do pojave retrovegetacije, tj. novog cvjetanja i listanja u oktobru i novembru, uslijed visokih temperatura.

Izdanci treba da se sijeku do zemlje i iznesu iz voćnjaka

Retrovegetacija je naročito izražena na šljivama, pa bi voćari trebalo da izbjegavaju rezidbu stabala, na kojima su se pojavili novi listovi i cvjetovi. Šljive su najviše sklone pojavi rasta izdanaka i interesantno je da do retrovegetacije najviše dolazi na stablima na kojima nisu uklonjeni izdanci.

Paziti na trnove

Prilikom rezidbe izdanaka obavezna je upotreba rukavica jer oni, naročito kod krušaka i šljiva, često na sebi imaju trnove koji mogu da naprave duboke posjekotine na koži. To je zbog podloga divlje kruške i džanarike. Trn na izdanku šljive naročito je opasan. Ako dođe do uboda, a trn se ne izvuče odmah, može doći do crvenila, otoka, čak i trovanja krvi. Zato treba biti vrlo oprezan. Izdanci treba da se sijeku do zemlje i iznesu iz voćnjaka.

Do njihovog rasta najviše dolazi zbog suviše plitke sadnje. Zato je važno da korijenov vrat, odnosno spojno mjesto, bude barem pet centimetara iznad zemlje. Ako je plitko posađeno pojaviće se izdanci, doći će do slabijeg razvoja sadnice i lakšu pojavu bolesti.

Obavezna dezinfekcija rezova

Rezove treba oprskati bakrom ili krečom kako ne bi došlo do prodora parazita u stablo. Ako se izdanci ne uklone, a mogu da budu prilično debeli, može da dođe i do lakše zaraze stabala i pojave npr. Pseudomonasa, bakterijskog raka šljiva i krušaka, zbog pretjeranog rasta izdanaka i neadekvatne njege stabla.

Početak bubrenja kod ranih sorti breskve: Kako suzbiti kovrdžavost lista?

Najlakše je rezove oprskati leđnom prskalicom da se ne gubi vrijeme na premazivanje četkicom. Izdanci bi trebalo prvo da se režu i tokom ljeta. Međutim, ni to nije dovoljno ukoliko u ranu jesen bude dosta padavina. Tada može doći do novog vala i ubrzanog rasta izdanaka zbog čega je izdanke potrebno ukloniti i tokom zimske rezidbe.


Tagovi

Izdanci Uklanjanje izdanaka na voćkama Retrovegetacija Trn na voćkama Pseudomonas


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.