Pretraga tekstova
Simptomi se javljaju na starijim listovima, ali često i na mlađim, zbog čega dolazi do njihovog sušenja.
Jagode su jedna od kultura koja se može tokom jeseni posaditi u plastenicima i uzgajati u zimskom periodu. Zbog nižih temperatura, često, tokom zime, dolazi do nedostatka kalcijuma, što se prvo ispoljava na listovima.
Simptomi se javljaju na starijim listovima, ali često i na mlađim, zbog čega dolazi do njihovog sušenja.
Na krajevima listova formiraju se svijetlosmeđe tačkice koje se, nakon dvije do tri sedmice, spajaju i postaju veće. I na ostalim dijelovima listova vide se uzdužne smeđe pruge. Na kraju, dolazi do sušenja vrhova listova koji izgledaju kao da su sprženi te do usporavanja rasta biljaka, a na kraju, i propadanja.
Kalcijum je od velike važnosti u smislu otporosti na bolesti, ali i prinosa i kvaliteta plodova. Na vršnim dijelovima plodova jagoda, ali i plodovitog povrća, dolazi do stvaranja smeđih pjega koje uzrokuju propadanje plodova.
Isto tako, kalcijum je, kao i fosfor, slabo pokretan u zemljištu, ali se lakše usvaja folijarnim tretmanima, zajedno sa borom, koji omogućava njegovo lakše usvajanje u tkivo lista ili ploda. Ako je inkorporiran u zemljište, ne mora da znači da će doći do njegovog usvajanja, naročito ako su, tokom zime, temperature blizu ili ispod nule. Korijen tada slabo radi i ne usvaja, ionako sporo pokretljiv kalcijum, u dovoljnim količinama.
Kao i kod plodovitog povrća, kod jagoda, nedostatak kalcijuma takođe se može riješiti prskanjem listova sredstvima koja u sebi sadrže kalcijum i bor, a potrebno je da se koristi i azot, zajedno sa mikroelementima.
Nije dobro davati, nakon sadnje jagoda, dosta kalijuma u zemljište jer, u većim dozama, nije kompatibilan sa kalcijumom. Na tržištu se može pronaći dosta sredstava sa lako dostupnim kalcijumom i prskanja se mogu vršiti jednom do dva puta sedmično.
Da bi se spriječilo iscrpljivanje biljaka, osim dodavanja kalcijuma, jagodama bi trebalo rezati cvjetove i plodove, sve do proljeća.
Tagovi
Kalcijum Bor Nedostatak kalcjuma Azot Smeđe pjege Zimski uzgoj jagoda
Autor
Više [+]
Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Bronzana plaketa Agroklubu za doprinos u razvoju festivala kobasice u selu Bravsko