Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita i ishrana voća
  • 09.11.2024. 09:00

Kako održavati voćnjak tokom godine, može i bez hemije?

Šteta nastaje zbog toplijih zima koje dovode do ranijeg kretanja vegetacije pa time i do prijevremenog listanja i cvjetanja voćaka koje stradaju od mrazeva.

Foto: Shutterstock/agrofruti
  • 697
  • 126
  • 0

Bakar, aminokiseline, biostimulatori, korovi, neka su od rješenja kako da voćke donesu rod i opstanu plodovi tokom sezone, znajući da su voćke, posljednjih godina, izložene raznim elementarnim nepogodama i napadima bolesti i štetočina.

Najveću štetu, u prvim mjesecima, prave rani ili kasni proljećni mrazevi. Najviše stradaju breskva i kajsija, koje prve cvjetaju, a tokom aprila i ostale koštičave, kao i jabučaste vrste. Šteta nastaje zbog toplijih zima koje dovode do ranijeg kretanja vegetacije pa time i do prijevremenog listanja i cvjetanja voćaka koje stradaju od mrazeva.

Ako i prežive kasne februarske i mrazeve u martu, aprilski završe posao i smanjuju rod voćaka. Ukoliko se desi da plodovi opstanu, tokom sezone, naročito u aprilu i maju kada su česte proljećne kiše, dolazi do jakog pritiska bolesti i štetočina, dok se prije berbe pojavljuju i ostali problemi, kao što su kasne infekcije patogenih gljivica, insekti i naročito stršljeni koji posljednjih godina pričinjavaju veliku štetu.

Kako se oduprijeti mrazevima?

Najbolji način je ishrana voća sa stajskim i mineralnim đubrivom, u jesen i rano proljeće. Dobro kondicionirana voćka može lakše da podnese uticaj niskih temperatura.

Bakarnim sredstvima smanjite napade bolesti

Tu je i rezidba. Čak i u slučaju koštičavih voćaka, ako su veće površine u pitanju, bolje je da se uradi rezidba u zimskom periodu kako bi se voćka oslobodila viška grana, a time i sačuvala hranjljive materije za borbu protiv mrazeva.

Treći način je prihrana aminokiselinama i biostimulatorima koje mogu da, u slučaju đubrenja i rezidbe, da smanje štetu i od temperatura od -4 stepena. O izboru navedenih sredstava koja su bogata fosforom, bakrom, željezom, cinkom, manganom i slično, najbolje je da se voćari raspitaju kod stručnjaka u poljoprivrednim apotekama.

Šta protiv bolesti i štetočina?

Što se tiče bolesti, najviše problema pojavljuje se tokom i poslije cvjetanja, kao i prvih mjesec do mjesec i po dana nakon završetka cvjetanja. Da bi se smanjio napad bolesti potrebno je voćke tretirati bakarnim sredstvima prije listanja i cvjetanja. Bakar se primjenjuje i u jesen, nakon opadanja listova.

U precvjetavanju i nakon formiranja plodića, obavezno je tretiranje voćaka fungicidima i insekticidima, i to u dva do tri navrata u mjesec dana. Ako su jake i česte kiše, može se dodati još jedan tretman. Maj i početak juna rezervisan je za ishranu preko lista sredstvima koja sadrže azot, a sve kako bi se održali formirani plodovi. Druga polovina juna i prva polovina jula mogu da se iskoriste za jedan do dva tretmana sa fungicidima i insekticidima, a pred berbu ne bi trebalo da se ide sa pesticidima, zbog poštovanja karence.

Dovoljna su dva do tri tretmana pred berbu i tokom berbe

U ovom slučaju, biće smanjen i napad štetnih insekata kao što su savijači (crvi), buhe, lisne uši, stjenice i stršljeni, na voćke. Stršljeni, bez obzira koliko su veliki, ne podnose miris insekticida i bježe od stabala koja su tretirana. Ako se ne koriste pesticidi, u tom slučaju, biće ih dosta na plodovima, naročito krušaka i jabuka. Mnogo manje će ih biti ako se voćke pršću sa vodom u kojoj su bili otopljeni lavanda i menta, a pomaže još i sirće za salatu, kao i pelin. Dovoljno je da se, ukupno, odrade dva do tri tretmana pred berbu i tokom berbe.

Tretmani bez hemije

Ukoliko se ne želi koristiti hemija tokom sezone, dovoljno je da se voćke tretiraju krečom, prije listanja i cvjetanja, a da se poslije cvjetanja koriste biostimulatori koji u sebi imaju alge. Na taj način smanjiće se šteta od insekata i bolesti.

Biostimulatorima je dobro dodati, za bolesti naročito, vodu sa otopljenom koprivom, gavezom i maslačkom, kunicom i crvenom djetelinom. Dovoljno je odraditi tretmane u nekoliko navrata, po dva tokom aprila, maja, juna i jula, a pred berbu, protiv stršljena, ići sa lavandom, mentom, sirćetom.

Protiv ostalih insekata mogu da se dodaju i crveni i bijeli luk, soda bikarbona, hidrogen peroksid (30%-tni).


Tagovi

Zaštita voća Ishrana voćaka Karenca Aminokiseline Biostimulatori Alge Cvjetanje voća


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.