Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lješnik
  • 31.01.2021. 14:15

Kako obezbjediti prostoriju za čuvanje lješnika?

Skladište za ovu voćnu vrstu mora biti osvjetljeno i potpuno suho, mora imati i mogućnost za povremeno provjetravanje.

Foto: Julijana El Omari
  • 163
  • 91
  • 0

Čuvanje lješnika u toku zime predstavlja lak posao. Prostorije nije potrebno rashlađivati jer su temperature u zimskim mjesecima optimalne i prihvatljive za čuvanje, navodi stručnjak za voćarstvo, Mimica Kostić Đorđević.

Početkom proljeća sa povećanjem toplote potrebno je rashlađivanje skladišta. Mjesto za ovu voćnu vrstu mora biti osvjetljeno i potpuno suho. Takođe trebalo bi da ima i mogućnost za povremeno provjetravanje.

Ako ga čuvamo u skladištu sa vlagom vrlo brzo će doći do buđanja plodova i njihovog propadanja. Gubiće na težini i kvalitetu. Vlažnost se u prostoriji može smanjiti ako se u njoj čuva negašeni kreč koji će apsorbovati višak. Preprouka je da se u takvim objektima povremeno pali sumpor koji uništava gljivice, a koje mogu biti prouzrokovači raznih bolesti lješnika u zatvorenom, savjetuje ovaj stručnjak.

Najbolje čuvanje u rashladnim komorama

Jako je bitno da pod skladišta bude od betona ali mora biti izlovan od vlage, tako da je preporuka da se preko njega postave suhe daske na kojima će se prostrijeti plodovi.

Kako pravilno osušiti i čuvati plodove lješnjaka?

Kako smo ranije pisali, izbetoniran pod magacinskog prostora treba da bude i prethodno izolovan. Preko betona treba postaviti suhe daske. Preporučljivo je da zidovi budu izmalterisani i sa spoljašnje i sa unutrašnje strane. Prostorija treba da ima električni ventilator, koji će odstaranjivati višak vlage.

Najbolja su skladišta u kojima postoji mogućnost podešavanja vlažnosti i temperature. Takođe voditi računa da lješnik bude zaštićen i od insekata i ptica, kao i glodara i miševa. On se najuspješnije čuva u rashladnim komorama, na temperaturi od 0°C i pri relativnoj vlažnosti od 65 do 75 odsto, ističe Kostić Đorđević.


Tagovi

Uzgoj lješnika Sušenje lješnika Prostorija za čuvanje Čuvanje lješnika Skladište


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...