Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jesenja sadnja
  • 13.11.2022. 09:00

Kako izvršiti razmjeravanje površine za sadnju maline?

Pravilno razmjeravanje parcele mora da prethodi obilježavanju mjesta za sadnju. Ovaj posao može se obaviti na više načina

Foto: Depositphotos/york010
  • 209
  • 29
  • 0

Određivanje redova i razmaka između sadnica i razmjeravanje površina i markiranje mjesta za sadnju malina su izuzetno važni. Malina se sadi zrelim izdancima u toku zimskog mirovanja, u našim krajevima to se radi u novembru, a popuna zasada može da se obavi zelenim izdancima u drugoj polovini maja, navodi Dragan Bejatović, viši stručni saradnik za ruralni razvoj Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi.

"Čim sa sadnica maline otpadne lišće u jesen može se obaviti sadnja", ističe ovaj savjetodavac, dodavši da jesenja daje najbolje rezultate, jer posađene sadnice obično ne oskudijevaju u vlazi, a korijen se razvija u toku toplih zimskih dana. Kasna proljetna sadnja maline je najlošija, pošto se sadnice dugim stajanjem u trapu djelimično isuše, a krupni pupoljci na korjenovima lako lome, pa iz njih ne mogu da se obrazuju mladi izdanci.

Jesenja i zimska sadnja

Sadnja maline u toku jeseni i zime je po pravilu uspješnija od sadnje u proljeće. Dobri zreli izdanci maline za sadnju moraju da pripadaju odabranoj sorti, da budu sigurno zdravi i da su normalno razvijeni:

  • dugi oko 50 cm, s više očuvanih pupoljaka;
  • umjerene bujnosti (7-9 mm) s najmanje pet do šest jačih žila dugih 12 do 15 cm koje su obrasle sa dosta sitnih žila.
Obilježavanje mjesta za sadnju vrši se malim kočićima, trakom ili žicom (Foto: Depositphotos/modfos)

Malinu treba saditi na gredicama, dimenzija približno 25 cm visine i 60 cm širine. Udaljenost između redova trebala bi iznositi 2,2-2,5 m za malinu, dok je razmak između sadnica od 30 cm do 50 cm. Ovakav razmak će osigurati minimalan prostor potreban za obavljanje neophodnih agrotehničkih radnji (fertilizacija, prskanje, branje), a istovremeno će maksimizirati produkciju.

Samo pravilno razmjeravanje parcele mora da prethodi obilježavanju mjesta za sadnju njenih sadnica. Ovaj posao može se obaviti na više načina.

Zašto je maline bolje saditi u jesen, a ne u proljeće?

"Na većim površinama, radi sigurnosti, taj posao trebalo bi povjeriti geometru da pomoću specijalnih instrumenata, ili pomoću prizme razmjeri ciljani prostor, uradi parcelaciju terena i  utvrdi adekvatna mjesta za prvi red voćaka prema planu sadnje, odnosno obilježi prostor za putnu mrežu kao i mjesta za sadnice na cijeloj površini", ističe Bejatović.

Sadnja na manjim površinama

Ako se sadnja vrši na manjim površinama, razmjeravanje se može obaviti na više načina: pomoću krsta za viziranje, pantljikom ili kanapom s obilježenim mjestima. Vizir motke koristi se pomoću okvira koji se za tu svrhu posebno napravi od letvi sličnog oblika, u zavisnosti kakav će biti raspored sadnica - kvadrat, trougao ili pravougaonik.

"Na uglovima presjeka dvije strane ostavljaju se desetak centimetara duže letve. Pri razmjeravanju dva ili više radnika rukuju okvirom i na uglovima zabadaju kočiće radi obilježavanja mjesta za sadnju", pojašnjava savjetodavac, napomenuvši kako se mora paziti da buduće sadnice ne dođu uz samu ogradu. Ovo odstojanje preporučuje se da bude 3 m od ograde do prvog reda voćaka, a ne bi trebalo da bude manje od polovinu međurednog rastojanja. To rastojanje može se i povećati, skladno potrebama gabarita mašina za prolaz i radne zahvate.

Sadnja maline u toku jeseni i zime je po pravilu uspješnija od proljetne (Foto: Naila Čaušević)

Razmjeravanje parcele vrši se nakon utvrđivanja pravca redova i postavljene osnove za razmjeravanje, koju čine dva pravca:

  • prvi je pravac redova (koji po mogućstvu trebalo bi da je sever-jug),
  • drugi je normalno postavljen na prvi pravac koji određujemo busolom, nakon obilježavanja kočićima.

Drugi pravac određuje se tako što zaklapa ugao od 90 stepeni u odnosu na prvi. Markiranje, tj. obilježavanje mjesta za sadnju sadnica na većim površinama vrši se malim kočićima, trakom ili žicom s obilježenim mjestima masnom bojom, letvicama ili sličnim materijalom koji traje samo do kraja sadnje zasada. Ne mora se obezbjeđivati materijal za obilježavanje na cijeloj površini, već se može koristiti isti više puta, zavisno od toga kako je organizirana sama sadnja.


Povezana biljna vrsta

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah poslije sadnje, a punu rodnost doseže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta u godini, živi u... Više [+]

Tagovi

Malina Sadnja maline Jesenja sadnja Zimska sadnja Poljoprivreda Dragan Bejatović


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.