Pretraga tekstova
Cilj osnovnog đubrenja je da se unese neophodna količina hranjiva potrebna za rast i razvoj voćaka, plodova i lisne mase. Obavlja se po završetku vegetacije. Vrijeme rasturanja đubriva zavisi i od njegove rastvorljivosti.
Zasadi voća koji se nalaze u fazi intenzivnog rasta i razvoja voćaka, nazivaju se mladi voćnjaci. To je obično period od početka sađenja sadnica pa sve do momenta kada se razviju osnovne skeletne grane, sa karakteristikama predviđenog uzgojnog oblika. Mlade zasade potrebno je redovno đubriti kako bi se podstakao vegetacijski rast. Odgovarajuće đubrenje i pravilna primjena agrotehnike, od presudnog su uticaja na tempo rasta i razvića biljaka.
Adekvatna primjena đubriva u mladim zasadima je dva do tri puta u toku jedne godine. Ona podrazumijeva osnovno đubrenje i prihranu. Kod osnovnog đubrenja, koristi se hranivo sa manje azota, a više fosfora i kalija dok se kod prihranjivanja fokus više stavlja na azot. Osnovno đubrenje obavlja se na kraju vegetacije dok vrijeme rasturanja zavisi od procenta njegove rastvorljivosti, kako kažu u u PSSRS.
Od mineralnih hraniva, upotrebljavaju se NPK, formulacija: 8-26-26, NPK: 10-30-20, NPK: 5-20-30, NPK: 7-20-30, NPK: 8-16-24. Ovi omjeri uslovljeni su koncentracijom i odnosom hranjivih materija u tlu, a po jednom stablu, preporuka je 150 - 250 grama đubriva.
Prihranjivanje se obično obavlja mineralnim đubrivima, tipa KAN, AN, SAN, UREA. Kada se radi o KAN-u, on ima skoro neutralnu pH reakciju pa je zato najčešće u upotrebi. Nasuprot njemu, Urea ima sposobnost da zakišeljava tlo, što nije poželjna osobina, osim ako zemljište u zasadu nije jako bazno pa je potrebno ovim putem da se zakiseli. KAN sadrži 27% azota i dodaje se 100 - 120 g/stablu, a UREA 46% azota i preporučene količine za nju su 50 -70 grama po stablu. Kod prihranjivanja mladih voćaka azotom, treba nastojati u tome da se doda veća količina hraniva voću koje se slabije razvija kako bi se čitav zasad ujednačeno razvijao.
Za vrijeme sušnog perioda ili čak usljed nedostatka hraniva, pristupa se folijarnoj prihrani. Ovo se radi putem lista i obavlja se sa makro i mikroelementima. Folijarno prihranjivanje može se kombinovati sa zaštitom pa na taj način se obave dvije agrotehničke operacije istovremeno.
Tagovi
Zasad voća Mladi voćnjak Mineralna đubriva Folijarna prihrana Osnovno đubrenje Agrotehničke mjere
Autor
Više [+]
Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
🍂Predstavljanje izlagača 🍂 Tradicionalni obrt " Grnčarstvo Ohran ", Visoko Posude od gline 🏺 Pisani tragovi kažu da grnčarstvo u mjestu Liješeva, nadomak Visokog, seže daleko u prošlost. Jedan je od tradicionalnih visočkih zanata, koji s... Više [+]
🍂Predstavljanje izlagača 🍂
Tradicionalni obrt " Grnčarstvo Ohran ", Visoko
Posude od gline
🏺 Pisani tragovi kažu da grnčarstvo u mjestu Liješeva, nadomak Visokog, seže daleko u prošlost. Jedan je od tradicionalnih visočkih zanata, koji su opstali u manjoj mjeri i do danas.
⚱️ Toliko značajan za ovaj kraj, utkan u generacije mještana Liješeve, izuzetno kulturno nasljeđe Visokog, koje se nalazi na Preliminarnoj listi nematerijalne kulturne baštine BiH.. Nekada je ovaj zanat bio osnov egzistencije mnogih porodica, a danas samo odvažni i uporni nastavljaju tradiciju po kojoj je Liješeva nadaleko poznata.⚱️
🏺 Jedan od tih čuvara ovog zanata je porodica Ohran. Nastavljajući očevim stopama, grnčar Emir Ohran je naslijedio umijeće izrade glinenih posuda, a ljubav prema glini i tradiciji mu je urezana još od djetinjstva. Danas je " Grnčarstvo Ohran " aktivni čuvar zanata koji spaja prirodu i čovjeka. Zahvaljujići tome u krugu ove čestite porodice nastaju unikatni grnčarski proizvodi: glineni lonci, bardaci, pršulje, ćupovi, šerpe, tepsije, sačevi, duboki tanjiri i ostale posude različitih oblika i veličina.⚱️
🏺Osim estetske funkcije, hrana pripremljena u zemljanim posudama je zdravija, ukusnija i vraća u neka minula vremena. Svoju namjenu nalaze u kulinarstvu i gastronomskoj ponudi, pripremi i prezentaciji jela koja odišu tradicijom i bosanskom sofrom.
🏺 Svaka posuda nosi pečat grnčara, svakoj se posvećuje posebna pažnja i izrada.
🏺 Pozivamo Vas da posjetite ovaj štand, osjetite duh tradicije i kulture visočkog kraja. Ponesite sa sobom jedinstven suvenir u kojem hrana miriše i posebno inspiriše.
#JesenuVisokom 🍂
Adi Pašalić
prije 4 tjedna
Bude li na stanju, ponesem iduce sedmice ... Bude li na stanju, ponesem iduce sedmice ...
Vedran Stapić
prije 4 tjedna
Adi trebam jedan ozbiljan ćup u kojem mogu skuhati grah ili begovu čorbu za 10-ak ljudi Adi trebam jedan ozbiljan ćup u kojem mogu skuhati grah ili begovu čorbu za 10-ak ljudi