Proizvođači koji maslinu beru ranije mogu očekivati manji randman ulja, no izraženiju kakvoću, svakim daljnjim prolongiranjem odluke o berbi kakvoća se mijenja i udio ulja se povećava.
U oktobru se završava maslinarska godina. Vrijeme to berbe i same prerade maslina. Odluka o periodu branja za svaki nasad je različita i ovisi o mnogo faktora, no generalno taj posao u našim krajevima treba da krene početkom druge polovine oktobra. Osnovni parametri koji utiču na datum berbe su sorta, položaj maslinika i indeks njegove zrelosti. No, u svakom slučaju trebalo bi je uskladiti trenutkom otvaranja uljara, te mogućnosti prijema maslina.
"Sorta koja je najviše zastupljena u nasadu jer često imamo one sa više sorti, faktor je odluke o periodu berbe na način da obojanost plodova, odnosno pigmentacija, je u prelazu tamnjenja maslina iznad 35 posto, ovo se odnosi i na monosortne maslinike", navode iz Federalnog agromediteranskog zavoda (FAZ) Mostar.
Ukoliko se prolongira trenutak branja, na osnovu ovog pristupa možemo očekivati veći udio maslinovoga ulja u plodu jer kako vrijeme prolazi sinteza ulja u plodu je progresivnija. Ulogu ovdje igra i iskustvo maslinara na osnovu željenog tipa maslinovog ulja. Tako oni proizvođači koji beru ranije mogu očekivati manji randman ulja, no izraženiju kakvoću, svakim daljnjim prolongiranjem odluke o berbi kakvoća se mijenja i udio ulja se povećava.
Berba se može obaviti ručno ili mehanizacijom različitih oblika tresača.
"Kako god bilo, nakon pada ploda na površinu postavljene mreže na tlo, preporučljivo bi bilo da se pripazi na njegovo gnječenje stopalima kako bi cjelovit došao do prerade", savjetuju iz oovg zavoda te napominju kako tokom sakupljanja treba pripaziti da je udio otpalog lista sa plodom što manji, mada će se on u fazi prerade odstraniti.
Izumitelj iz Kotišine osmislio maslinapravu, inovativan način za postupanje s plodovima
Plodovi ubrani za preradu trebaju se dostavi u roku od 24 sata u gajbama, po mogućnosti da su plitke kako kako ne bi došlo do pretiska mase na masline i ubrzanja oksidacijski procesa.U načelu trebalo izbjegavati dostavu u vrećama bilo kojeg tipa. Jako je bitno najaviti se uljaru za period dostave kako bi vrijeme između berbe i prerade bilo što kraće.
U ovoj fazi je moguće provoditi sanitarnu rezidbu, to jest, odstranjivanje oštećenih i bolesnih grana. Prije branja trebalo bi otkloniti raslinje i drugo sa površine tla, kako bi sakupljačka mreža bila što rasprostranjenija po tlu. Imajte na umu i da se sada ne obavlja zaštita maslina.
"Glavni razlozi koji utječu na kakvoću maslinova ulja su stepen zrelosti, sistem prerade, sorta, berba, transport i skladištenje", navode iz FAZ-a.
Kada je riječ o skladištenju maslinovog ulja, jako je bitna čistoća prostorije u kojoj se nalaze rezervoari za ulje kao i čistoća i zatvorenost rezervoara kako ne bi došlo do oksidacijskih procesa i samog kvarenja sirovine.
Tagovi
Autorica