• Rezidba voća
  • 21.02.2021. 09:30

Kada obaviti oštru rezidbu voća, a kada umjerenu?

Dok se sa orezivanjem jabuke i kruške može početi nakon opadanja lišća, sa šljivom, višnjom, trešnjom, breskvom treba krenuti kasnije.

Foto: Bigstock/spectator
  • 201
  • 18
  • 0

S obzirom da se bližimo početku proljeća i kretanju vegetacije, voće treba pripremiti za taj period. Pored agrotehničkih i rezidba kao pomotehnička mjera među aktivnostima zauzima veoma visoko mjesto. Poznato je da se zimsko orezivanje može obavljati tokom faze mirovanja - od opadanja lista pa sve do kretanja vegetacije.

Savjetuje se, navodi stručnjak za voćarstvo, Ljiljana Gvozdić, da se ne izvodi ukoliko su temperature niže od 0°C, zbog mogućih izmrzavanja svježih presjeka i drugih nepoželjnih posljedica.

Raditi samo po toplijem vremenu

Kada će se krenuti sa njom, zavisi od voćne vrste. Dok se sa rezidbom jabuke i kruške može početi nakon opadanja lišća, sa šljivom, višnjom, trešnjom, breskvom, može i kasnije. Zaključujemo da prednost u ovom poslu treba dati jabučastom voću dok koštičavo treba orezati kasnije, prije početka vegetacije, kako bi se izbjegle loše posljedice usljed uticaja niskih temperatura. Završetak zimske rezidbe treba biti do početka vegetacije.

Mnogo je bolje i efikasnije raditi je po toplijem vremenu, zato što to pogoduje voću, a odgovara i radnoj snazi.

Veoma je važno izvoditi je na osnovu rodnih pupoljaka, da ne bi nestručno izvedena dovela do značajnog smanjenja prinosa, ističe Gvozdićeva.

Ponekad, posebno kod jabučastog voća, iako pupoljci otrpilike izgledaju da su rodni, to ne mora da znači pa je najbolje raditi je na osnovu analize pupoljaka. Pod time se podrazumijeva dolaženje do procenta rodnih pupoljaka, što direktno uslovljava intenzitet orezivanja.

Oštra rezidba naspram bujnosti i ploda

Ako je voćka prethodne proizvodne godine slabije rodila, onda treba obaviti oštriju rezidbu jer će u toj sezoni bolje plodonositi. Oštar rez ide naspram bujnosti i roda. To znači da orežemo i izbacimo puno rodnog potencijala, ako vidimo da je visok, da imamo puno rodnih pupoljaka ili da je slab porast, onda je primjenimo na ovaj način kako bismo tu rodnost smanjili, do nivoa koji nam je potreban, da ostvarimo kvalitet i prinos, ali ne previše plodova po stablu.

Oštro prema porastu znači da ukoliko je on jak treba da oštro orežemo, ali samo u situaciji kada imamo i neke druge mjere primjenjene, kao što je to podrezivanje korjenovog sistema. Ako se oštro oreže nešto što je veoma bujno, opet će se dobiti pretjerana bujnost.

Oštra rezidba produžava vijek staroj kajsiji

Na primjer, kako smo ranije pisali, u slučaju kajsije obavlja se podmlađivanje, odnosno oštrom rezidbom obnavlja se rodna površina krune, produžuje rodnost i poboljša kvalitet plodova. Ovo voće dobro podnosi podmlađivanje, zato što ima veliki potencijal formiranja mladara iz latentnih (spavajućih) i adventivnih pupoljaka.

Preventivno mehanički očistiti zasade

Umjerenu jačinu i intenzitet rezidbe uspostavljamo ako je i rodnost određenog voća umjereno pripremljena dok ako je rodnost manje primjetna i pripremljena od očekivanog nastoji se da se ostavi, a rezidbom uklone vodopije, krive ili ostale nerodne grane. U svakom slučaju važno je rasteretiti stablo nepotrebnog i nekorisnog za proizvodnu sezonu, održavajući ujedno uzgojni oblik.

Prilikom izvođenja ove pomotehničke mjere voditi računa o potrebama i potencijalu određene sorte, kao i o načinu rađanja, odnosno na kojim rodnim granama i grančicama ta zastupljena sorta daje rod.

Koristiti dezinfikovan alat, skladan presjeku grane ili grančice. Jače presjeke odmah dezinfikovati, a zaštitu voća raditi odmah nakon rezidbe.

Stručnjak voćarstva napominje da iz preventivnih razloga, u cilju smanjenja prisustva bolesti i štetočina, prvo treba odraditi mehaničko čišćenje zasada, zavisno od potrebe i trenutnog stanja.


Tagovi

Rezidba voća Oštra rezidba Pomotehnička mjera Kasnija rezidba


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...