Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pomotehnika maline
  • 05.05.2023. 13:30

Kad je krajnji rok za zelenu rezidbu maline, a kada se uopšte ne primjenjuje?

U pitanju je zakidanje novih mladih izdanaka u periodu od sredine aprila do kraja maja meseca, u tri do pet navrata kada izdanci dostignu visinu od 10 - 15 cm.

Foto: Depositphoto/IndyEdge
  • 137
  • 8
  • 0

Za zelenu rezidbu maline, sprovodi se takozvani "Ariljski metod" koji može da obezbijedi visoke prinose u humidnom podneblju ili gdje postoji sistem za navodnjavanje, ali ne može se bezuslovno primjenjivati. 

Najbolje da se u jednom malinogorju, posebno za svaku visinsku zonu, odredi krajnji rok za uklanjanje izdanaka, uzimajuću u obzir i druge faktore, kao što su plodnost zemljišta, mogućnost navodnjavanja, ekspozicija terena.

Najbolje zakidati ručno

Uklanjanje prvih serija mladih izdanaka je mjera koju treba obavezno izvoditi u tri do četiri navrata (na 15 - 20 dana), od početka kretanja maline do sredine ili kraja maja, kada masovno izbijaju i rastu intezivno. Uklanjanje izdanaka treba otpočeti što ranije ne dozvoljavajući da oni izrastu više od 10 - 15 cm, jer kasnije pri osnovi odrvene, pa ih je teže uklanjati, a i bespotrebno troše hranljive materije. Skinuti se može bilo rukom, motikom, motokultivatorom, a može i nekim herbicidom. Najbolje je zakidanje rukom.

Ako nema navodnjavanja, nema ni zelene rezidbe (Foto: J. Gajić Đokić)

Time se spriječava oduzimanje hrane, vode i svijetlosti prošlogodišnjim izdancima, čime se omogućava razvoj snažnih rodnih grančica. Osim toga oni koji će se razviti kasnije - od početka juna, pa sve do početka septembra, biće zdraviji i bolje obrasli cvijetnim pupoljcima, počev još od zemlje, te će naredne godine dati i obilniji rod.

Koliko je navodnjavanje bitno?

U našim uslovima i uslovima globalne promjene klime preduslov za ovu mjeru je navodnjavanje maline, koje može da bude površinski (brazdama i plavljenjem), vještačkom kišom i "kapanjem". Najviše vode troši se pri površinskom, a najmanje pri navodnjavanju "kapanjem". Vještačkom kišom se obično kvasi lišće i plodovi, kao i zemljište, pa se stvaraju povoljni uslovi za razvoj bolesti i korova.

Navodnjavanje "kapanjem" je skup, ali veoma povoljan način navodnjavanja maline. Čista voda se razvodi plastičnim cijevima sa kapaljkama na rastojanju od 33 cm. Cijevi se vezuju za naslon (direke i žicu) u redovima maline na visini od 50 cm iznad površine zemlje. Pri navodnjavanju "kapanjem" biljka se ne kvasi, zemljište se vlaži ravnomerno, ali se ne spira.

Suša u zasadu može bitno da smanji rod i pogorša kvalitet plodova, a primjena zelene rezidbe i uz to povećanje prinosa i kvaliteta maline izostaje. Dakle, u uslovima bez dovoljno vode i pune agrotehnike ova mjera nije primjenljiva.


Tagovi

Zelena rezidba Uklanjanje serije mladih izdanaka Navodnjavanje malinjaka Ariljski metod Rezidba maline Prinos


Autor

Stanko Nekić

Više [+]

Diplomirani inženjer agronomije, specijalizovan za voćarstvo, vinogradarstvo, ratarstvo, povrtarstvo i fitomedicinu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]