Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dunja
  • 22.12.2020. 14:40

Kad ispečete rakiju - spremite se za jesenju i zimsku zaštitu dunje

Zimsko tretiranje veoma je značajno za suzbijanje štetnih organizama, biljnih bolesti i štetočina na dunji. Prvo prskanje se obavlja prije cvjetanja bakarnim krečom. Drugo proljećno, treba uraditi odmah nakon cvjetanja, a treće proljećno prskanje ide 15 dana poslije drugog, sa istim preparatima.

Foto: JumpStory (ilustracija)
  • 258
  • 105
  • 1

Selo Manajle u Vladičinom Hanu, u susjednoj Srbiji, već punih 15 godina krasi plantaža dunja Radoslava Đorđevića, koja se prostire na dva hektara. Oni koji svakodnevno borave u njenoj blizini kažu da je najljepša u vrijeme berbe kada sva požuti od mirisnih plodova, pod čijom težinom se povijaju i sama stabla. Tako je bilo i ove jeseni pa su berači imali pune ruke posla. Uz njihovu pomoć, Đoređević je sa svog zasada obrao i posljednju voćku.

Cjelokupan rod ove godine prodao je nakupcima. Iako nezadovoljan zaradom ipak je srećan što je uspio naći kupca za svoje dunje koje su odličnog kvaliteta. Dok polako obavlja započete poslove u dvorištu, za svoje potrebe peče rakiju dunjevaču.

Kreč se treba cijele zime zadržati na deblu

U pauzi između dva pečenja, provjerava kako su u voćnjaku stabla okrečena. Uvijek se potrudi da na debla nanese kvalitetan sloj kreča kako bi pore kore mogle fino upiti nanesenu bijelu masu koja će omogućiti suncu da ih dobro zagrije.

Zašto i kada se u kasnu jesen voćke prskaju ureom?

"Kreč koji je ovako nanešen trebao bi se tokom cijele zime zadržati na stablima, ali je poželjno da se na proljeće ovaj postupak ponovi kako kiše ne bi oprale kreč", savjetuje Đorđević.

Tri bakarna prskanja, kao zaštita od štetočina

Poslije okončanja berbe, treba obaviti takozvano jesenje plavo prskanje. Otuda ova aktivnost gotovo nikada ne počinje prije nego što opadne više od 80 odsto lisne mase zato što se u toj fazi jednim tretiranjem uspije pokriti najveći broj rana i ožiljaka, a koji predstavljaju idealno ulazno mjesto za patogene.

Prskanje obavlja preparatima na bazi bakra sa kojima najefikasnije vrši dezinfekciju gljiva i bakterija koje se nalaze na kori i mogu naštetiti biljci u njenom razvoju.

Počnite na vrijeme sa jesenjom zaštitom voća

"Zimsko tretiranje veoma je značajno za suzbijanje štetnih organizama, biljnih bolesti i štetočina na dunji. Prvo prskanje se obavlja prije cvjetanja bakarnim krečom. Drugo proljećno, treba uraditi odmah nakon cvjetanja, a treće proljećno prskanje ide 15 dana poslije drugog, sa istim preparatima", naš sagovornik.

Oblikovanje krošnje u februaru

Ovaj voćar već sada razmišlja i o predstojećem krojenju dunja koje ga očekuje u drugom mjesecu. Tokom proteklih godina toliko je savladao ovu vještinu da prije početka rada i svojim radnicima održi "čas" formiranja krošnje na stablima dunja i koliko suvišnih grana treba odstraniti.

Važnost pravilnog formiranja krošnje dunje

Njegov zasad nalazi se u punoj rodnosti pa se uvijek potrudi da prilikom formiranja krune sve grane na njoj budu obrasle grančicama i da su sve dobro osunčane. One suvišne prilikom krojenja odbacuje u skladu sa prošlogodišnjim prirastom.

Odlično poznaje i tehnologiju sprovođenja svih agrotehničkih mjera u svom voćnjaku. Mnogo je, kaže, o tome naučio na stručnim predavanjima. Planirao je čak i otvoriti destileriju, ali i radionicu za proizvodnju kompota od dunja.

Međutim, njegovi planovi su se izjalovili kada je na tržištu opala potražnja za ovim voćem. Uprkos tome i dalje svoj zasad njeguje kao i prvog dana nadajući se da će u nekoj od narednih godina ostvariti svoj davnašnji san.


Tagovi

Uzgoj dunje Zaštita dunje Plavo prskanje dunje Krečenje voća Pečenje rakije


Autorica

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...