AgroKlub.ba

\

Voćarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.ba!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.ba » Voćarstvo » Josip Laštro izumio stroj za branje malina!

Josip Laštro izumio stroj za branje malina!

Berač malina

Josip Laštro izumio stroj za branje malina!

Datum: 31.07.2016. 15:00 |

Kategorija:

Voćarstvo

Josip Laštro iz Busovače zasadio je šest duluma malina. Onda se zapitao tko će sve to brati pa izumio stroj za branje malina - BMB!

U Busovači je održana prezentacija prvog napravljenog berača malina na ovim prostorima. Sam vlasnik ovog veoma interesantnog prototipa berača malina, Josip Laštro - Švabo iz Busovače prezentirao je velikom broju, kako proizvođača malina iz gotovo čitave zemlje, tako i drugim zainteresiranima svoj BMB - Berač Malina Busovača, stroj.

Ovaj stroj funkcionira na temelju potiskujućeg zraka, ima 7 različitih funkcija, ide kao priključak za traktor, a može brati maline visine do dva metra i širine do jedan metar, kako na ravnoj, tako i po brdovitoj površini.

Tehnologija zračnog branja

Ovo je jedinstvena tehnologija zračnog branja koja najviše sliči na olujni udar koji opstrujava rodne grane prekidanim zrakom kontrolirane brzine i na prirodan način (bez fizičkog kontakta) vrši branje samo tehnološki zrelih plodova bez oštećenja.


Stroj za branje malina Josipa Laštre iz Busovače

BMB unapređuje tehnologiju poljoprivrednih mašina u oblasti branja svog jagodastog voća u Bosni i Hercegovini te doprinosi smanjenju troškova pri proizvodnji.

Prednosti zračnog branja u odnosu na mehaničko branje:

 • selektivno branje samo zrelog voća
 • bez oštećenja biljke i ploda
 • mogućnost branja od samog početka sezone branja malina kada ima i veći broj nezrelog u odnosu na zrelo voće
 • mogućnost branja istog plantažnog reda iz dana u dan bez bojazni o traumi ili oštećenju biljke
 • ne lome se osjetljive rodne grane i ne smanjuje se prinos

Prednosti zračnog branja u odnosu na ručno branje:

 • dnevno mijenja do 60 radnika/berača
 • zadovoljava standarde sigurnosti hrane
 • povećava prinos u kilogramima
 • sprječava pojavu i razvoj bolesti
 • osigurava proširenje zasada do ekonomske isplativosti
 • povećava sadržaj suhe materije za 50% u odnosu na ručno ubrano voće

​Izgrađen uz pomoć obitelji

"Zasadio sam 6 dunuma zemlje sa malinama. I nakon što sam ih posadio odmah sam se pitao - a tko će ovolike maline obrati? Svjestan činjenice da je na ovim prostorima sve manje i manje broj stanovništva bio sam spreman i kupiti berač za moje maline. Nakon silnih pretraga po internetu što svi mi pomalo i radimo svjesno sam odlučio posjetiti i Poljoprivredni sajam u Novom Sadu. Razočaran sam se vratio jer su sve mašine tamo predstavljene bile preglomazne, pravljene isključivo za ravne terene što nama u Bosni ne može obzirom na konfiguraciju terena koristiti. Još kada sam vidio astronomske cijene izražene u eurima, a bile bi prevelike da su izražene i u našim markama, došao sam na ideju da sam napravim takvu mašinu koja bi prije svega bila napravljena za sve vrste terena, a i cijena da bude prihvatljiva našim malinarima", priča Josip Laštro.


Omogućuje branje malina bez oštećenja plodova

Polako je na svom imanju u Busovači uz veliku pomoć najbliže obitelji počeo da pravi BMB (Berač Malina Busovača) stroj.

"Moja obitelj i malobrojni prijatelji smo radili i dan i noć, da se razumijemo bilo je tu i uspona i padova, ali niti jednog trenutka nismo htjeli odustati. Svako novo jutro je donosilo novu ideju, polako se usavršavalo do ovog konačnog stroja koji je sada pred vama. Odmah da vam kažem da krećem s istom ekipom u gradnju još lakšeg BMB 2 stroja koji će se moći zakačiti i na manje radne mašine kao što je primjerice traktor Tomo Vinković. Na kraju želim da vas sve napomenem da je projekt BMB zaštićen od strane instituta za intelektualno vlasništvo BiH", zaključio je izumitelj.

Tekst i foto: Miodrag Vujović

Broj pregleda članka: 9260; Uspješnost članka: 824.5

Tagovi: Stroj, Izum, Busovača, Josip Laštro, Berač malina

Ključne riječi članka: josip, lastro, izumio, stroj, za, branje, malina, malina, branja, branje, stroj, odnosu, zračnog, manje, oštećenja, berač, berača, josip, maline, zračnog branja, branje malina, prednosti zračnog branja, tehnologija zračnog branja, malina busovača stroj, berač malina busovača

Slike Josip Laštro izumio stroj za branje malina!