Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čip-cijepljenje
  • 27.11.2017. 10:55

Jedno stablo, a 40 voćnih vrsta!

Sam Van Aken njujorški je znanstvenik i umjetnik koji metodom čip-cijepljenja uzgaja stabla s više vrsta voća. Njegovo umjetničko djelo - stablo 40 voćki - poznato je u cijelom svijetu.

Foto: www.samvanaken.com YouTube PrintScreenVideo
  • 1.515
  • 395
  • 0

Imati svoj voćnjak pravi je blagoslov, posebno u proljeće kada se voćke rascvjetaju i probehare, a onda i u ljeto kada daju slatke plodove. A sada zamislite da imate jedno stablo na kojemu raste čak 40 vrsta voća - od trešanja i kajsija do badema i šljiva.

Potrebno je veliko znanje, strpljenje i ljubav da bi se postiglo takvo što. Sam Van Aken, njujorški umjetnik i znanstvenik učinio je upravo to - hibridizacijom voćaka uspio je stvoriti stablo 40 voćaka!

Nije Van Aken izmislio toplu vodu. Cijepljenje voćaka koristi se već više od 2.500 godina, ali je on ipak otišao korak dalje.

Spasio voćnjak od propadanja

Sam Van Aken zaštićuje zarasle grančice

Sve je započelo 2008. godine u New Yorku, u agronomskom eksperimentalnom centru gdje je Van Aken krenuo spašavati stabla koštuničavih voćki starih i do 200 godina. U voćnaku se nalazilo 250 vrsta voća.

"Prvo sam napravio vremensku skalu sa periodima cvatnje, a onda krenuo i s cijepljenjem voćaka na jednom eksperimentalnom stablu koje je poslužilo kao podloga. Nakon toga sam dodavao još različitih vsta, tehnikom čip-cijepljenja", pojašnjava Van Aken.

Čip cijepljenje se često koristi u rasadničkoj proizvodnji. Reznica s pupom se umeće u rez na stablu, to se mjesto čvrsto poveže ljepljivom trakom te reznica sraste s podlogom. Tijekom zime grana zacijeli, a onda u proljeće, odnosno ljeto daje cvjetove i plodove svoje vrste.

Čarolija prirode

A kada na jednom stablu imate 40 takvih grana, onda se u proljeće, kada procvjeta, događa prava čarolija - svako voće cvjeta svojom bojom i oduševljava svojim mirisom, a u ljeto daje 40 različitih vrsta voća - lješnjake, kajsije, višnje, nektarine, breskve, šljive...

"Ljudi me pitaju da zašto bi netko htio imati stablo s toliko vrsta voća i vraćao se po voće, opet i opet? No, stablo prvenstveno vidim kao umjetničko djelo. Ovavkim sam stablima želio transformirati svakodnevicu. Kada drvo neočekivano cvjeta u različitim bojama u proljeće ili daje različite vrste voća u ljeto, ne samo da mijenja način na koji to gledate, već mijenja način na koji opažete stvari općenito", rekao je Van Aken o svom stablu 40 voćaka koje daje plodove u različitim vremenskim razmacima.

Svake godine nešto novo

Osim umjetničke vrijednosti, cilj ovoga projekta je da se pospješi kultura različitosti i zaštite sorte koje se ne uzgajaju radi ishrane.

Različite boje, mirisi, okusi - a sve na jednoj grani

Osim ovog jednog, umjetnik je do sada cijepio 16 čarobnih stabala koja se nalaze diljem zemlje, u dvorištima muzeja, centrima lokalnih zajednica, ali i na privatnim posjedima. Također, Van Aken se i dalje brine o voćnjaku s početka priče i kako kaže, svake godine se trudi napraviti nešto novo.

Kako to izgleda, pogledajte u videu:

Foto: www.samvanaken.com YouTube PrintScreen
Video: YouTube/NationalGeographic


Tagovi

Sam Van Aken Stablo 40 voćki Cijepljenje voćki Čip cijepljenje


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.