Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Križanje jagoda
  • 26.04.2016. 08:00

Jagode s okusom žvakaće gume i ananasa!

U Australiji su napravljene dvije varijacije jagoda koje imaju okus kao ananas i žvakaća guma. Željeno voće se križa s jagodama, a rezultate treba čekati i nekoliko godina.

Foto: United Nurseries
  • 280
  • 32
  • 0

U Australiji postoje pineberries i bubbleberries, dvije varijacije jagoda koje imaju okus kao ananas i žvakaća guma.

Uvoznik ovih jagoda, Phillip Neilsen, rekao je kako se odlučio za uzgoj upravo ovakvih jagoda nakon jednog putovanja Evropom prije pet godina.

Neilsen ističe: "Išli smo na uzgajalište gdje su bile ovakve jagode, pa smo pomislili da bi bilo super kad bi ih mogli proizvesti u Australiji", piše Mashable.

Zadržavaju pravi okus jagode

Bila je ukupno 21 sadnica koje su uvezene u Australiju, od svakog hibrida po sedam. Uvezene su i jagode s okusom maline. Sada United Nurseries proizvodi dovoljno jagoda da ih distribuira u promet, i to stotine hiljada od svakog okusa.

Nove varijacije nude fine okuse, no ipak zadržavaju originalni okus jagode.

"Sve se one osjete kao jagode, no kad zagrizete onu s okusom ananasa, ima citrusni okus. Nije kao da jedete ananas, njen okus samo podsjeća na ananas", ističe Neilsen.

Jagoda s okusom žvakaće gume ima puno šećera u sebi, pa zato podsjeća na Hubba Bubba žvakaće gume, objašnjava Neilsen.

Izvana bijela, sjemenke crvene

Jedinstvenost jagode s okusom ananasa je i u tome što je izvana bijela a sjemenke su crvene. Ističu kako su ukusne i iznutra i izvana.

Bez obzira na jedinstvenost izgleda, ovo voće nije genetski modificirano. "To su sve jagode i sve se uzgajaju od jagoda", kaže Neilsen. Objašnjava kako je ovo voće kreirano selektivnim uzgojem, u kojem se bira voće s okusom koje želimo i križa se s jagodama. Ističe i kako je potrebno i nekoliko godina kako bi se dobio konačan rezultat.

Nielsen kaže kako ih možete i sami uzgajati i u vašim vrtovima. Potrebne su vam samo jagode pored željenog voća, i mala pomoć oprašivanja.

Foto: United Nurseries


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.