Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rakija od jabuke
  • 17.09.2018. 08:00

Jabukovača bolja ako se miješa više sorti jabuka

Jabukovača ima bar dva puta više viših alkohola nego šljivovica, a snižavanje sadržaja metanola obavlja se odvajanjem jednog dijela prvenca tokom prepeka.

Foto: Flickr / David Bailey
  • 3.897
  • 160
  • 0

Tradicionalna rakija na ovim je prostorima svakako šljivovica, ali za njom ne zaostaju ni one od kajsije, breksve, kruške ili dunje. Rakija od jabuke, odnosno jabukovača, možda nije toliko omiljena, koliko je vole u Francuskoj, posebno u pokrajinama Normandija i Bretanja. Ovdje je pod zaštitom geografskog porijekla.

Koje su sorte jabuke namijenjene rakiji?

Jabuke za proizvodnju rakije imaju 7% - 14% šećera, a najčešće 10%. Karakteristične su po tome što imaju povećan sadržaj pektinskih materija. Sadržaj kiselina varira u zavisnosti od sorte - od  4 do 8 g /l.  Kod nas su se nekada najviše koristile sorte kolačara, budimka i kožara, dok danas prevladavaju visoko intenzivne sorte sa manjim sadržajem kiselina - ajdared, delišesi, melroz, jonagold, greni smit, klubske sorte i druge.

Kako očuvati voćnu aromu kod rakija?

Bolji kvalitet ako se miješaju sorte jabuka 

Pri preradi jabuke u rakiju, plodovi se prvo melju i pasiraju, a potom cijede. Previre cijeli kljuk, a destilacija se obavlja kasnije - ili na aparatima za dvokratnu destilaciju, ili na aparatima za kontinuirani rad.

"Za oba načina potrebna ja čista kultura kvasaca. Da bi se ubrzalo vrenje kljuka ,dodaje se (NH4)2HPO4 na 50g/100 kg kljuka. Pri ovakvom načinu prerade dolazi do hidrolize pektinskih materija, a dobijena rakija ima povećan sadržaj metanola. Takođe, dobijena rakija je aromatičnija nego rakija gdje fermentira samo sok", tvrdi  dipl. inž. Andrija Radulović.

Dodaje da je jabukovača boljeg kvaliteta ako se dobija miješanjem nekoliko različitih sorti. Ima bar dva puta više viših alkohola nego šljivovica, a snižavanje sadržaja
metanola obavlja se odvajanjem jednog dijela prvenca tokom prepeka.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Rakija Jabukovača Jabuke za rakiju Andrija Radulović


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Magic Ice, prvi sladoled iz BiH dobio priznanje za najuspješniji nastup na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru. Opširnije o prvom bh. sladoledu čitajte na linku - https://t.ly/TFK97