Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup jabuka
  • 24.09.2018. 14:30

Jabuke u bescijenje: Voćari razočarani, u rakiju melju rekordan rod jabuka, cijena srušila sva nadanja

Voćari ne žele bogat rod dati u bescijenje i poručuju da ako nitko ne bude čuo njihov vapaj i ako nadležni ne pronađu rješenje, prestat će se baviti voćarstvom čime će biti, upozoravaju, ugrožen i opstanak autohtonih sorti voća.

Foto: Pixabay/annca
  • 903
  • 50
  • 0

Unatoč vremenskim neprilikama ove godine, u pojedinim dijelovima zemlje bilježi se rekordan rod voća, a u prijedorskim voćnjacima prvenstveno se radi o jabukama. No, rekordan urod ne prate dobre cijene zbog čega su voćari ogorčeni. Traže nadležne da hitno utiču na povećanje otkupne cijene koja se kreće od 10 do 12 pfeninga po kilogramu.

Voćari ne žele bogat rod dati u bescijenje i poručuju da ako nitko ne bude čuo njihov vapaj i ako nadležni ne pronađu rješenje, prestat će se baviti voćarstvom čime će biti, upozoravaju, ugrožen i opstanak autohtonih sorti voća

Nakon gubitaka prethodnih godina, izazvanih mrazom i ledom, prijedorski proizvođači jabuka, porodica Јeftić iz sela Rasavci, ove godine dočekala je rekordni rod, navodi RTRS. Grane, otežane plodom i savijene do zemlje, obećavale su zaradu. Međutim, niska otkupna cijena srušila je sva nadanja.

Na rubu egzistencije

Јeftići, koji u dva voćnjaka, na površini od 12 dunuma, imaju tri i po hiljade stabala jabuke, kažu, dovedeni su na rub egzistencije.

"Prethodnih godina bio je mraz, bio je led, sad ove godine baš je rodilo, a sad nemamo kome da prodamo. Ako se naljutim sve ćemo počupati i na jedno mjesto zapaliti. Takvo je vrijeme došlo", priča Bojan Jeftić, a Milka Jeftić dodaje: "Razočarani smo jer možemo da prodamo samo po 12 pfeniga i to samo u industriju. Znači nema otkupa. Obećavaju ali ništa od toga. I šta sad? Ništa, ne znamo, gledamo kako opada jabuka, kupimo, meljemo za rakiju, a šta dalje ne znamo", rezignirana je Jeftić čija porodica živi od voćarstva i ove su godine očekivali rod od 50 tona jabuke. 

Izvozi se uvezena jabuka, a domaća propada

Samo za održavanje i tretiranje svojih voćnjaka ove sezone potrošili su oko šest hiljada maraka. Imaju i sertifikat za izvoz jabuke. No, i tu postoji problem. 

"Јabuka se uveze iz Turske i iz nekih država kod nas pa se ponovo izvozi, a naša jabuka ne može doći u otkupu u prodaju", dodaje Milka.

Ostat će neobrano 40 odsto voća

Plasman i otkupna cijena najveći su problem, tvrde i u prijedorskom Udruženju voćara. Procjenjuju da će na području Prijedora ove godine oko 40 odsto voća, prvenstveno jabuka, ostati neobrano.

"Naši proizvođači na području garda Prijedora nemaju organizovan otkup. Mi preko udruženja ne možemo vršiti otkup, nemamo skladišni kapacitet", pojašnjava Mladen Marijanović, predsjednik Udruženja voćara Grada Prijedora u kojem kažu kako bi osim veće otkupne cijene rješenje bila i nabavka hladnjača.

Na području Prijedora resgitrovano je 60 proizvođača jabuke. Mnogi još čekaju s berbom, nadajući se povećanju otkupne cijene. Kažu, ili to, ili neka jabuke trunu.


Tagovi

Otkup jabuka Cijena jabuka Bojan Jeftić Autohtone sorte Mladen Marijanović Udruženje voćara Prijedor


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.