Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz jabuka
  • 19.06.2019. 12:00

Jabuke iz Hercegovine našle put do egzotičnih destinacija - Maldiva

Najveći dio proizvodnje u Popovom polju ide prema izvozu u zemlje Evropske unije - Nizozemsku, Italiju, Hrvatsku, u Rusiju i u zemlje okruženja, ali i na egzotične destinacije, od kojih su jedna i Maldivi.

Foto: Pixabay/Jovas
  • 194
  • 24
  • 0

Između Trebinja i Ljubinja na Popovom polju na 340 hektara prostiru se plantaže voća i vinove loze firme Popovo polje a.d., od čega polovinu čine vinogradi, a drugu polovinu zasadi jabuke, kruške i trešnje. 

"Tendencija širenja zasada se nastavlja i u narednom periodu, kao i do sada. Veliku pažnju posvetili smo izboru kvalitetnog sadnog materijala koji smo svakako usaglasili sa potrebama tržišta, ali i nadolazećim svjetskim trendovima kada je u pitanju svježe voće. Odabir sorti se vršio, naravno, i u skladu sa klimatskim uslovima Popovog polja, čime dobivamo kvalitetan proizvod. Sadni materijal uvozimo većinom iz Francuske, Italije i Nizozemske", rekao je eKapiju Dragiša Bašić, rukovodilac sektora za proizvodnju voća u Popovom polju.

Izvoze jabuke do Maldiva

Ovih je dana u toku sezona berbe trešanja, a po njoj su prepoznatljivi kako na lokalnom tako i na tržištu regije, pa se gajbe pune nekim od najkvalitetnijih svjetskih sorti koje imaju u zasadima, a to su kordia, carina, regina.

Veliku pažnju posvetili smo izboru kvalitetnog sadnog materijala koji smo svakako usaglasili sa potrebama tržišta, ali i nadolazećim svjetskim trendovima kada je u pitanju svježe voće, rekao je Bašić.

"Ni po čemu ne zaostaje ni sortiment jabuke, naravno, gdje uspijevamo prvi u regiji brati jabuku sorte gala, koja je izvanredne kvalitete", ističe Bašić te ne krije zadovoljstvo što najveći dio proizvodnje u Popovom polju ide prema izvozu u zemlje Evropske unije - Nizozemsku, Italiju, Hrvatsku, u Rusiju i u zemlje okruženja, ali i na egzotične destinacije, od kojih su jedna i Maldivi.

Sve manje kvalitetne radne snage

Broj zaposlenih varira, a najveći je u sezoni berbe, kada angažiraju i do 300 ljudi dnevno no žali se Bašić kako je svakim danom ponuda kvalitetne radne snage je sve manja i je to jedan od gorućih problema, ne samo u sektoru poljoprivrede, već i u ostalim granama.

"Stalno usavršavanje i nadogradnja znanja i vještina neophodna je mjera uspješnog poslovanja i zato radimo na edukaciji kadrova, a ako je neophodno i na angažiranju dodatnih konsultanata."


Tagovi

Popovo polje Izvoz jabuka Sadni materijal Berba voća


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.