Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suvremeni voćnjak
  • 04.07.2018. 09:00

Jabuka uzgojena u špaliru - kvalitet ispred kvantiteta

Jabuke u špaliru ne zahtijievaju jesensko zalivanje, ni suviše đubrenja, daju od 50 do 85 tona po ha, a smanjeni su troškovi rezanja i berbe jer se svi radovi obavljaju "sa zemlje".

Foto: Julijana Kuzmić
  • 752
  • 39
  • 0

Sve više ozbiljnih proizvođača jabuke odlučuje se za suvremeniji pristup uzgoju voća u gustoj ili takozvanoj špalir sadnji. Najviše se primjenjuje za kruške i jabuke, zbog smanjenog porasta stabla i odgovarajućeg obima krune.

"U špalirsku sadnju jabuke spadaju stabla voćaka malih dimenzija, koji omogućavaju sadnju sa manjim razmakom, što znači veći broj biljaka, ali i veći prinos po hektaru. U špaliru se poljoprivrednici više baziraju na kvalitet, a ne na kvantitet plodova. Zbog dobre osvetljenosti krune plodovi dobro razvijaju dopunsku boju, imaju visok sadržaj rastvorljive suhe materije i dobar uous”, kaže stručnjakinja za voćasrtvo Biljana Milosavljević.

Špalir sadnja zahtijeva i predpripremu

Manja stabla voćaka bolje iskorištavaju sunčevu energiju, a kvalitet plodova zavisi od stupnja osvjetljenja, jer se sve hranjive materije usmjeravaju ka stvaranju ploda, a ne drveta. Manja stabla sade se sa manjim razmakom, što znači više stabala po jedinici površine. Voćke manje bujnosti ranije rode, a to znači i povećan prinos u odnosu na klasičan jabučar. Ipak, špalir sadnja zahtijeva i predpripremu.

"Prvo treba odabrati parcelu na kojoj bi pravac redova bio sjever- jug, a prije podizanja zasada obavezno napraviti agrohemijsku analizu zemljišta i agromeliorativno đubrenje. Zemlja mora biti dobro usitnjena, pa je neophodno napraviti podrivanje na dubini od 60 do 70 cm. Takav tip sadnje zahtijeva i ograđivanje kao zaštitu od glodavaca, postavljanje sistema za navodnjavanje i protivgradnu mrežu”, kaže Milosavljevićeva.

Potrebno je od 1.600 do 2.300 sadnica po hektaru

Pravilnom obradom zemljišta uspostavljate povoljan vodni, zračni i toplotni režim. Sistem za navodnjavanje "kap po kap" je poželjan ukoliko sadite voćke u proljeće, jer je jabukama u početku neophodna voda za razvoj. Važna stavka špalir sadnje jabuka je podloga na kojoj se kalemi, naročito kad je u pitanju razmak između sadnica zbog bujnosti.

Jabuke
Jabuka se najčešće sadi na podlozi M9

Jabuka se najčešće sadi na podlozi M9, što znači da je razmak za slabo bujne sorte između redova 3,5 metra, a između sadnica do 1,25 m, za srednje bujne sorte 3,5 x 1,5m, a za bujne sorte 3,5 x 1,75 m. Za jednu od ova tri načina sadnje potrebno je od 1.600 do 2.300 sadnica po ha. Kao jedinu manu stručnjaci navode velika početna ulaganja u vidu većeg broja sadnica i opreme. Međutim, uloženo se vraća već u prvih par godina uzgoja.

"Isplativost sa punom opremom (navodnjavanje, protivgradna mreža, đubrenje) vidi se već u četvrtoj godini nakon sadnje. Prinosi jabuke u špaliru po jednom hektaru iznose od 50 do 70 tona u zavisnosti od sorte, a sami izvoznici više se odlučuju na jabuke iz špalira, jer je veća isplativost", ističe Biljana Milosavljević.

Ta veća isplativost se prije svega odnosi na plodove jabuka koji su u 90 posto slučajeva prve klase u ukupnom prinosu. Jabuke u špaliru ne zahtijevaju jesensko zalivanje, ni suviše đubrenja, daju od 50 do 85 tona po ha, a smanjeni su troškovi rezanja i berbe, jer se svi radovi obavljaju "sa zemlje".


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske proizvodnje i služi kao osnova za usporedbu isplativosti uzgoja drugih voćaka. Njezini plodovi sazrijevaju od najranijeg ljeta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Kruška

Kruška

Sinonim: - | Engleski naziv: Pear | Latinski naziv: Pyrus communis L.

Kruške pripadaju porodici ruža (Rosaceae) i srodne su jabukama i dunjama. S obzirom da postoji oko hiljadu sorti, razlikujemo ih po veličini, obliku, boji, okusu kao i dužini... Više [+]

Tagovi

Jabuka Kruška Špalir Gusta sadnja Mala stabla Biljana Milosavljević Prinos


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]