Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Black Diamond
  • 19.04.2019. 18:00

Jabuka Crni dijamant dostiže cijenu i do 35 KM po komadu

Ova jedinstvena jabuka svoju boju duguje području u kojem raste, mjestu Nyngchi u planinama Tibeta. Ondje tijekom dana dobiva puno ultaraljubičastog svjetla, ali noću temperatura drastično pada uzrokujući tamnu boju kore.

Foto: YouTube/PrintScreen/World Info
  • 1.459
  • 64
  • 0

Žute, zelene, crvene i sve njihove kombinacije - boje su koje vežemo uz izgled jabuke. Netko više voli zelene i kiselkaste Granny Smith, a netko sočnu i slatko Fuji jabuku. Većinu ovih jabuka uzgajamo u našim voćnjacima ili barem susrećemo na pijacama i robnim centrima. 

Sigurno biste se nemalo iznenadili da tako negdje ugledate jabuku crne, zapravo tamno ljubičaste boje kore. I ne, ne radi se ni o GMO tvorevini već sasvim prirodno uzgojenoj jabuci ali u vrlo udaljenom dijelu Tibeta. 

Zovu ih Black Diamond, što u prijevodu znači crni dijamant. Ova jedinstvena jabuka svoju boju duguje području u kojem raste, mjestu Nyngchi u planinama Tibeta. Ondje tijekom dana dobiva puno ultaraljubičastog svjetla, ali noću temperatura drastično pada uzrokujući tamnu boju kore. Meso jabuke je svijetlo, kao i kod svake druge jabuke, navodi Today.com

Osim Black Diamond jabuke, postoji još jedna sorta, vrlo tamne, zagasito crvene boje kore, a zove se Arkansas Black jabuka i pretpostavljate, raste u SAD-u. 

Iako bi se moglo zaključiti kako ove jabuke imaju više nutritivnih vrijednosti kao što su antioksidansi, to ovdje nije slučaj. Jednako su zdrave kao i većina komercijalnih sorti. 

Bez obzira što nisu zdravije, svejedno su skuplje. Black Diamond jabuke proizvode se na ograničenom području i obično su dostupne samo dva mjeseca. U Kini se prodaju samo u vrhunskim supermarketima, obično u poklon kutijama. Cijene joj idu od 7 do čak 20 dolara. Odnosno, od 12 do 35 KM po komadu. 


Tagovi

Crna jabuka Ljubičasta jabuka Black Diamond Arkansas Black Neobična jabuka Cijena


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.