Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maslinovo ulje
  • 26.12.2021. 10:00

Iz Šibenika u Novi Sad - znamo li da prepoznamo pravo maslinovo ulje?

Najčešće ljudima sugerišem; uzmeš moje ulje, sipaš na tanjir, nasejčeš malo luka i uzmeš kruha, umočiš i staviš u usta. U hrani je ono uvijek dobro, uvjerava Stevan Milović iz okolice Šibenika koji svoje proizvode nudi Novosađanima na Ribljoj pijaci.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 129
  • 16
  • 0

Stevan Milović iz okolice Šibenika (susjedna Hrvatska, op.ur.), po vokaciji inženjer metalurgije koji je svoju diplomu stekao na novosadskom fakultetu, vječito je bježao od one "fabrike" pod vedrim nebom. Priča, kad bi ga otac zvao u ispomoć u branju maslina, radije bi išao da igra "nogomet". Međutim, ono od čega je nekada bježao, sad obavlja sa zadovoljstvom, a plodove svog rada nudi na Ribljoj pijaci u Novom Sadu, kako kaže, samo onima koji znaju da prepoznaju kvalitet.

"Proizvodim smokve, bademe, smilje, masline, a imamo i vinograda za svoje potrebe. Onaj višak, koji ja i 'ćaća' ne popijemo, podijelimo tu. Imamo i rakije; lozu, divlju krušku - nesvakidašnju, travaricu, dunju", nabraja Milović.

Kombinacija sladunice i krvavice

Pod maslinama ima 300 stabala, smokava 50-ak, zasadi smilja su ove i prošle godine pretrpjeli štetu od suše, a drugo ljekovito bilje, od trave ive, vrijeska, lovora, lavande do žalfije bere u "kršu". Prodaje i meleme, tinkture, bilje u saksiji. Ipak, ono što je najveća egzotika za potrošače u Srbiji jeste maslina i to crna.

Stevan Milović, uvijek spreman za šalu i znatiželjne kupce

"Ja najčešće prodajem oblicu - sladunicu. Ona je izuzetna u proizvodnji ulja, ali da bi se kvalitet postigao bolji, mora se dodati malo sorte 'krvavice', 30 odsto. Ona nije za jelo, već je samo za preradu, jer je gorka, dok je sladunica lijepa za jelo, a inače se smatra autohtonom sortom, sađena za vreme Isusa Krista."

Kaže i da se spominje da je od krvavice, sićušnog ploda, bistrije i kvalitetnije ulje, ali ne dijeli to mišljenje.

"Novosađani su s početka gunđali kad bi vidjeli crne plodove, mene su pokušavali da nauče šta je maslina, i takvih ima. Mada najčešće imaju riječi hvale i preporuku. A, to znači da je proizvod dobar!", kaže naš sagovornik i dodaje da je zadovoljan prodajom, s obzirom na standard u Srbiji.

"Šmekerska" proizvodnja

Na pitanje zašto kupovati ulje od njega, a ne, na primjer, Monini u marketima, kaže da jedino ono od oblice daje kvalitet, a da pomenuta italijanska marka nije uopšte brend u svojoj matičnoj državi.

"Najčešće ljudima sugerišem; uzmeš moje ulje, sipaš na tanjir, nasječeš malo luka i uzmeš kruha, umočiš i staviš u usta. U hrani je ono uvijek dobro", uvjerava Milović i dodaje da je ova proizvodnja za njega "šmekerska".

Najbolje da se proba i uvjeri u kvalitet

"Lijep je to posao, da je nešto tvoje, proizvoditi ulje, vino. Ali, važno je biti uspješan, da uradiš nešto što je zaista kvalitet, a ne reda radi. Bitno je da zadovolji moje nepce, ali možda je u tome i moja greška, kada tražiš nešto savršeno."

Već pet godina prodaje proizvode iz svog atara u Novom Sadu i to mahom u zimskim mjesecima, kad u domaćinstvu nema puno posla. Tu je, kaže, do trećeg mjeseca - marta. Probanje ne naplaćuje.


Tagovi

Crna maslina Maslinovo ulje Stevan Milović Oblica Krvavica Sladunica


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !