Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj lješnika
  • 10.07.2022. 16:30
  • Banjalučka regija, Republika Srpska, Laktaši

Iz Mrkonjić Grada otišao u Petoševce da uzgaja lješnik

Nemanja Bajić podigao je zasad lješnika s intencijom da bude jedan od najboljih uzgajivača u banjalučkoj regiji

Foto: Bojan Kecman
  • 2.220
  • 760
  • 0

Nemanja Bajić, koji se bavi statistikom od početka je počeo da radi sve što je potrebno da zasad lješnika bude sa kvalitetnim i zdravim stablima, od rezidbe do tretiranja. Ovaj mladi poljoprivrednik planira da proširi proizvodnju i bude jedan od najboljih uzgajivača u banjalučkoj regiji. Hemiju koristi samo onda kada je potrebno.

"Ne koristim herbicide za zaštitu od korova. Kosim travu trimerom i ostavljam je u voćnjaku. Imam i sistem za navodnjavanje, kap po kap, koji mi pomaže u sušnim mjesecima, odnosno, godinama, kao što je ova. Još razvijam sistem u smislu da površina bude navodnjavana u jednom komadu jer nekoliko redova ne može da se navodnjava zbog tehničkih problema, ali i to ću ubrzo da riješim", kaže Nemanja, kojem u poslu pomažu supruga Zorana i roditelji.

Kupio imanje

Voda je lako pronađena i to na pet i 14 metara što i nije čudno imajući u vidu da je rijeka Vrbas blizu i da je nivo podzemnih voda u opštinama Laktaši i Srbac, visok.

Zasad je podigao 2017. godine

Ovaj mladić je inače rodom iz Mrkonjić Grada, a imanje u Petoševcima sa 30 duluma zemlje, štalom i pratećim objektima, kupio je 2014. godine. Zasad je podigao tri godine kasnije, na površini od jednog hektara.

"Sijem i raž na jednom hektaru. Ponekad zakupim i neku njivu od komšija. Uskoro će žetva, zadovoljan sam prinosom, a i lješnik je dobro rodio imajući u vidu da mu je peta godina. Malo mi probleme prave stjenice ali se i to da riješiti“, ističe Bajić.

Dobar rod

Inače, ova godina je dobra za lješnik, za razliku od prethodne, pa Nemanja očekuje rod od barem dvije tone. Za uzgoj se odlučio zbog dobre otkupne cijene i mogućnosti dužeg čuvanja plodova.

Bavljenje poljoprivredom nije lako i treba mnogo da se radi

Ovaj mladi poljoprivrednik posjeduje i mehanizaciju neophodnu za prskanje zasada, a ako bude želio, postoje uslovi da se bavi i stočarstvom, jer je prethodni vlasnik držao bikove.

Bavljenje poljoprivredom nije lako i treba mnogo da se radi, bez obzira o kojoj kulturi je riječ, precizira naš sagovornik, ali s obzirom na to da je mlad, pred njim su godine i godine rada koje će, vjerujemo, biti uspješne.


Povezana biljna vrsta

Raž

Raž

Sinonim: - | Engleski naziv: Rye | Latinski naziv: Secale cereale L.

Raž raste u sjevernim krajevima gdje druge žitarice slabo uspijevaju ili se uopšte ne mogu uzgojiti. Sadrži dovoljno bjelančevina koje omogućuju pravljenje spužvastog hljeba, koji... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Nemanja Bajić Petoševci Stjenice Raž Podzemne vode


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.