Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trešnjevača
  • 10.06.2018. 10:00

Ispecite kvalitetnu rakiju od trešnje

Ukoliko uzgajate sorte trešnje sa sitnim plodovima, iskoristite ih za rakiju - trešnjevaču!

Foto: Flickr / David Bailey
  • 3.429
  • 229
  • 0

U našoj zemlji trešnje se uglavnom koriste u svježem stanju, za jelo. Veoma malim dijelom se prerađuju u rakiju, trešnjevaču. Ipak, ukoliko želite baš ovu rakiju, birajte sorte sa sitnim plodovima, koji su posebno bogati šećerom i aromom.

Idealno vrijeme odležavanja je više od tri godine

Rakija od trešnje dobija se destilacijom profermentiranog kljuka svježih plodova trešanja ili šire. Destilacija se obavlja četiri sedmice nakon završenog alkoholnog vrenja, a nekad i poslije nekoliko mjeseci, ukoliko je kljuk prethodno bio zakiseljen. Ovo se obavlja u odsustvu zraka.

"Dvokratnom destilacijom dobijena trešnjevača stavlja se na odležavanje u posude koji ne otpuštaju boju, među kojima su i bačve od bijelog jasena. Važno je napomenuti da je vrijeme odležavanja najmanje jedna godina, a idealno bi bilo i preko tri godine. Ono što je razlikuje od većina rakija, je činjenica da za odležavanje traži mjesta koja imaju promjene temperature tokom godine", pojašnjava dipl.inž. prehrambene tehnologije Ana Đorđević.

Dodaje da posuda ne bi trebala biti potpuno zatvorena, tako da mogu ispariti svi sastojci, koji bi krajnjem proizvodu dali oštar miris. Prisustvo kisika je poželjno tokom odležavanja.

Kada se završi vrenje, potrebno je što prije obaviti destilaciju

Mekane sorte trešanja, koje imaju tanku pokožicu, na vrenje se mogu stavljati bez prethodnog dezintegriranja. Nije obavezno ni odvajanje koštica. Važno je samo da se odvoje peteljke i lišće, kako rakija ne bi poprimila miris na travu.

"U toku vrenja trebalo bi osigurati temperaturu oko 200°C. Da bi se ovo postiglo pri višim vanjskim temperaturama, preporučljivo je da posude za alkoholno vrenje budu manjih zapremina. Kada se završi vrenje, potrebno je što prije obaviti destilaciju, pogotovo ukoliko nisu odvojene koštice. U slučaju da se ovaj uslov ne može ispuniti, savjetuje se da se prevreli kljuk čuva u punim posudama, bez prisustva zraka", dodaje Đorđevićeva i zaključuje da je destilacija dvostruka uz odvajanje frakcija, a da je finalizacija arome za dva - tri mjeseca odležavanja.


Povezana biljna vrsta

Trešnja

Trešnja

Sinonim: - | Engleski naziv: Cherry | Latinski naziv: Prunus avium L.

Trešnja se uzgaja za potrošnju u svježem stanju, manji broj uzgaja se samo radi prerađevina (kompoti, džemovi, marmelade, sirovina za konditorsku industriju), a najmanje se... Više [+]

Tagovi

Trešnja Rakija od trešnje Trešnjevača Ana Đorđević Destilacija


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer