Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolest citrusa
  • 23.10.2022. 15:00

Invazivna bolest citrusa prijeti Evropi? Insekt koji je prenosi pojavio se u Sevilji

Insekt prenosnik je već prisutan. Ako bakterija uđe na evropski kontinent to bi značilo velike gubitke u proizvodnji citrusa

Foto: Depositphotos/Aranami
  • 76
  • 5
  • 0

Insekt koji prenosi bolest citrusa pojavio se u španskog gradu Sevilja gdje najviše ugrožava stabla narandži po kojemu je taj kraj poznat. Ona čine 25 posto gradskog drveća i od njegovih plodova se proizvodi karakteristična marmelada.

Neophodno je da grad preduzme mjere kako bi preventivno zaštitio svojih 48.000 stabala narandže od smrtonosnih bakterija koje su već uništile nasade citrusa u Aziji, Latinskoj Americi i SAD-u, piše Guardian. Procjenjuje se da bi pojava ovog oboljenja koštala oko 20 miliona eura koji bi se morali utrošiti na uništavanje i zamjenu zahvaćenih stabala.

Kampanja za spas citrusa

Evropska unija pokrenula je projekt "Život za citruse", a u njega su uključene Španija, Portugal, Francuska i Italija. Cilj je da se stvori strategija za zaustavljanje širenja huanglongbinga HLB, bolesti ozelenjavanja plodova ovog voća, nazvane još bolest žutog zmaja.

Uzrokuje ga bakterija Candidatus liberibacter koju prenose insekti i može potpuno uništiti stablo u roku od pet godina.

Otkriven je u Kini 1943., u Africi 1947., a do 2005. godine je počeo da pustoši plantaže narandži na Floridi. Infekcija je dostigla nivo epidemije u 48 azijskih zemalja i 53 afričke države, kao i u Brazilu i SAD-u. Očekuje se u Evropi, jer je prisutan insekt koji prenosi ovu bakteriju.

Naime, kukac Trioza eryteae ili afrička citrusna psilida je prisutna na Kanarima, Portugalu i Galiciji na sjeverozapadu Španije.

"Problem je u tome što, kada vektor stigne, prije ili kasnije dolazi i bolest", izjavio je Francisco Arenas, šef istraživačkog instituta Las Torres u Andaluziji, u južnoj Španiji.

Simptomi oboljenja i borba protiv bolesti

Prvi znak bolesti je pojava listova zahvaćenih žutilom i deformacijama. Inficirana biljka ima manji prinos i propada u periodu od pet godina. Ne postoji način da se bolest iskorijeni. Mogu se preduzeti preventivne mjere ili uništiti stabla i zamijeniti ih.

Može preći i na druge citruse (Foto: Depositphotos/siculodoc)

Gradsko vijeće Sevilje i kampanja su pokrenuli s pilot program za poticanje širenja insekata i ptica koje su prirodni neprijatelj prenosnika bakterije. Potrebno je raditi s prirodom, a ne protiv nje.

U parku Buhaira u Sevilji, plantaža narandže na površini od 1.800 kvadratnih metara biće zasađena raznim pokrovnim vrstama, a hoteli za bube i kutije za ptičja gnijezda će biti postavljeni kako bi se podstakao ekosistem da sam spriječi širenje insekta prenosnika i pojavu oboljenja. Vrsta Tamarixia dryi, koja lovi larve Trioza, će biti uveden u to područje, budući da one nemaju autohtone neprijatelje. 

"Predator za Triozu je uvezen, u početku na Kanarskih ostrva, ali se sada uzgaja i u Galiciji", kaže Pedro Torrent Chocarro iz Seviljskog odjela za parkove i bašte.  neprijatelja:

Naveo je da su insekti pušteni u Galiciji dali dobre rezultate, a u planu je da se u dogledno vrijeme puste u Portugal i Andaluziju. Stvoriće se okruženje pogodno za ptice, veliku sjenicu, crvendaća i kosa, koje se hrane ovim insektom.  


Tagovi

Bolest citrusa Candidatus liberibacter Trioza eryteae Sevilja Invazivna bolest


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.