Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolesti jabuke
  • 03.09.2019. 11:00

Intenzitet staklavosti jabuke smanjite ranijom berbom

Biljka pod utjecajem suše odbacuje plodove, a nedozreli plodovi opadaju prerano pa urod može biti znatno smanjen. Ako se sušno razdoblje poklopi s fazom formiranja cvjetnih pupoljaka, urod će u idućoj godini također biti smanjen.

Foto: Depositphoto/kazakovmaksim
  • 142
  • 15
  • 0

Neparazitske bolesti ili oštećenja na plodovima jabuka nastaju zbog niskih ili povišenih temperatura, nedostatka ili viška vlage u zemljištu i zraku, manjka ili viška sunčeve svjetlosti, olujnih vjetrova, nedostatka ili viška hranjivih tvari, toksičnosti određenih elemenata u zemljištu ili atmosferi.

Također, javljaju se i uslijed neodgovarajuće pH vrijednosti zemljišta, fitotoksičnosti sredstava za zaštitu bilja. Ova oboljenja, izazvana nepovoljnim uvjetima, doprinose pojačanoj osjetljivosti biljaka prema patogenima, posebno u stresnim situacijama, objašnjava Gordana Cvetković magistar inženjer zaštite bilja.

Mraz uzrokuje raspukline na plodovima 

Niske temperature tijekom zime najčešće ne izazivaju poremećaje, ali niske temperature nakon kretanja vegetacije mogu oštetiti pupoljke, listove, cvjetove i plodove. U ovisnosti od faze razvoja plodova, dolazi do različitih oštećenja. Ako je do mraza došlo ubrzo nakon zametanja plodova, oni pucaju na različite načine. Jak mraz nakon zametanja plodova može uzrokovati pojavu dubokih raspuklina na plodovima.

U slučaju pojave slabijeg mraza, plodovi pucaju, a na takvim plitkim raspuklinama razvija se plutasto tkivo. Ako je mraz nastupio kasnije, dolazi do stvaranja mrežastog plutastog tkiva u obliku prstena, najčešće uz čašicu ploda. Tako oštećeni plodovi od mraza dalje se razvijaju i rastu, a na njima ostaje mrežasti plutasti sloj tkiva u obliku prstena.

Kada je suša u fazi formiranja pupoljaka, urod će biti manji

Stres od visokih temperatura često je povezan s nedostatkom vlage u zemljištu pa tada jabuka trpi od suše. Listovi gube turgor, izgledaju uvelo, mijenjaju boju u žutu, a zatim posmeđe i prerano otpadnu. Biljka pod utjecajem suše odbacuje plodove, a nedozreli plodovi opadaju prerano pa urod može biti znatno smanjen. Ako se sušno razdoblje poklopi s fazom formiranja cvjetnih pupoljaka, urod će u sljedećoj godini također biti smanjen. Često se u ovakvim slučajevima prekasno počinje s navodnjavanjem pa dolazi do pucanja plodova zbog prevelikih količina vode.

Oštećenja od visokih temperatura i jakog sunčevog svjetla mogu se vidjeti na listovima i plodovima u obliku većih ili manjih ožegotina. Ta pojava izraženija je na južnim dijelovima krošnje, koji su jače izloženi suncu. Do manjih ožegotina može doći nakon ljetne rezidbe kada plodovi ostanu direktno izloženi suncu.

Osjetljive su sorte mekog mesa ploda

Tokom ljeta česta je pojava jakih vjetrova praćenih tučom, koja osim ostalih biljnih dijelova oštećuju i plodove. Staklavost plodova proizvođači rijetko primjećuju. Ta se oštećenja mogu primijetiti na presjeku ploda. Pojedini dijelovi su i prozirni. Rjeđe su zahvaćeni dijelovi ploda ispod pokožice. Tada se kroz pokožicu primjećuju tamnozelene mrlje. To je tipični fiziološki poremećaj mladih i slabo rodnih stabala na koja je odnos lisne površine i broja plodova nenormalno velik. Prema tome, pojavi staklavosti pogoduju svi čimbenici koji pogoduju razvoju relativno velike lisne mase u odnosu na broj plodova. 

To su, primjera radi, prejako đubrenje azotom, previše prorjeđivanja plodova, jak rez i drugi faktori. Kod rodnih stabala jabuka staklavost mogu izazvati visoke temperature i jako sunčevo osvjetljenje tijekom zrenja plodova. Pojava je češća kod plodova na južnoj strani krošnje, koji su jače izloženi visokim temperaturama i jakom sunčevom svjetlu. Česta je pojava staklavosti na plodovima na kojima se pojavljuju i ožegotine od sunca. Osjetljive su sorte mekog mesa ploda, kao na primjer jonathan. Kod tih sorti, ovaj poremećaj može nestati tijekom nekoliko mjeseci skladištenja, naročito ako nije vrlo izražen. Ako se javlja u jakom intenzitetu, treba očekivati posmeđenje mesa oko sjemenjače ploda, smekšavanje centralnog dijela i propadanje plodova tijekom skladištenja. Intenzitet pojave staklavosti može se smanjiti ranijom berbom. Tijek dozrijevanja treba pratiti i kod pojave prvih znakova staklavosti na presjeku ploda. Tada treba odmah započeti berbu. Kako je staklavost plodova u tijesnoj vezi s nedostatkom kalcija u plodu, ta pojava može biti dobar indikator za tzv. gorke pjege.

Nedostatak kalcijuma uzrokuje tamne pjege

Gorke pjege se mogu pojaviti tijekom skladištenja, ali one nastaju i u voćnjaku zbog nedovoljne ishrane ploda kalcijem. Jak nedostatak kalcijuma u plodu javlja se u sušnim godinama. Pjege se obično nalaze neposredno ispod pokožice pa se na površini ploda pojavljuju prvo tamnozelena, a zatim smeđa udubljenja. Često su gorke pjege rasute po mesu ploda, naročito u području čašice. Mogu se primjetiti već prilikom berbe ili tek nakon određenog vremena u skladištu.

Sorti koje su imune na ovo oboljenje, nema.

Najuspješniji način smanjenja razvoja ovog oboljenja u voćnjaku je dobra osiguranost voća vodom, balansirano đubrenje i prskanje sredstvima na bazi kalcijuma u više navrata. Tretiranje treba provoditi s velikom količinom vode i pri tome treba paziti da čitava površina plodova bude pokrivena.

Fitotoksično djelovanje sredstava za zaštitu bilja može izazvati oštećenja na plodovima i tada dolazi do promjene boje u svijetlo smeđu, koja se širi u obliku mrežavosti po plodu.


Tagovi

Plutasto tkivo Ljetna rezidba jabuke Staklavost jabuke Sorta jonathan Gordana Cvetković Gorke pjege Mrežavost ploda jabuke Bolest jabuke