Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz jabuka
  • 13.08.2018. 15:00

Institucije RS odradile najveći dio posla da se podigne ruska rampa

U Ministarstvu poljoprivrede naglašavaju da Vlada Srpske investira značajna sredstva u voćarski sektor, te da su od 2013. do 2017. godine voćarima uplaćena oko 22 miliona KM.

Foto: Bigstockphoto/branexserbia
  • 451
  • 30
  • 0

Institucije RS preduzele su niz konkretnih koraka kako bi voćari iz Srpske ponovo dobili šansu da svoje proizvode plasiraju na rusko tržište. U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da su u saradnji s Inspektoratom RS predano radili kako bi otklonili sve nepravilnosti koje su dovele do spuštanja ruske rampe.

"Iz evidencije izvoznika izbrisana je sporna firma "Frukt kompani" iz Bijeljine, kao i svi njeni kooperanti. Popisana su sva skladišta voća u Srpskoj, a izvještaj sa preostalim količinama dostavljen je Upravi BiH za zaštitu zdravlja bilja. Uspostavljena je evidencija izvoznika voća i povrća u Rusiju u koju su upisani samo subjekti koji ispunjavaju uslove za izvoz", naveli su u resornom ministarstvu.

Detaljno propisali uslove koje izvoznici moraju ispunjavati

Naglašavaju da je Uredbu o evidenciji izvoznika voća i povrća na rusko tržište donijela Vlada Srpske, te da taj dokument detaljno propisuje uslove za registraciju i obaveze koje moraju ispunjavati izvoznici, a koje su u vezi s odredbama Protokola za osiguranje fitosanitarnih zahtjeva između Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije.

"Na zahtjev Rusije dostavili smo i kompletne podatke o obimu i proizvodnji voća i povrća po kulturama u Srpskoj, koji se redovno ažuriraju. Procjenjuje se i proizvodnja, ažuriraju podaci o mjestima proizvodnje, prerade i skladišta", kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

Dodaju da Ministarstvo spoljne trgovine BiH i ministar Mirko Šarović uporno sebi pripisuju zasluge za podizanje rampe, iako u cijelom postupku nisu uradili gotovo ništa.

Sertifikat se daje na osnovu izjave?

"Ministarstvo spoljne trgovine je uradilo jednu jedinu aktivnost. Izmijenili su način dobijanja A sertifikata, nametnuvši tako izvoznicima dodatne troškove jer za svaki natovareni kamion sada moraju doći u Banjaluku da bi ga dobili. Robu opet niko ne vidi, odnosno sertifikat se daje na osnovu izjave", navode u Ministarstvu poljoprivrede i ističu da resorno ministarstvo sa nivoa BiH nije uradilo ništa na jačanju kontrole za izvoz voća i povrća, niti ima nadležnost nad fitosanitarnom oblašću.

U Ministarstvu poljoprivrede naglašavaju da Vlada Srpske investira značajna sredstva u voćarski sektor, te da su od 2013. do 2017. godine voćarima uplaćena oko 22 miliona KM.

"Zahvaljujući tome, voćarska proizvodnja je podignuta na 102.000 tona ukupne vrijednosti 178 miliona KM. Zbog toga niko nema pravo, a posebno ne Ministarstvo spoljne trgovine BiH, da sebi pripisuje zasluge za izvoz voća u Rusiju", istakli su u Ministarstvu poljoprivrede. Dodaju da BiH ne bi imala pristup ruskoj trpezi da predsjednik RS Milorad Dodik nije obezbijedio izvozne kanale.

Nisu bili pozvani na sastanak sa voćarima

"Zajedničke institucije BiH trebalo bi da se više bave uređenjem spoljnotrgovinskog poslovanja, koje postaje limitirajući faktor za mnoge privredne subjekte, a posebno agrarni sektor", poručili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Komentarišući sastanak Mirka Šarovića sa voćarima u srijedu u Gradišci, u Ministarstvu poljoprivrede kažu da na njega uopšte nisu bili pozvani, čak ni obaviješteni, iako su uradili najveći dio posla da ponovo krene izvoz jabuka u Rusiju.

"Za sastanak smo čuli od izvoznika voća i povrća, a na dan sastanka, tek popodne, dobili smo obavještenje o sastanku od Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja i Ministarstva spoljne trgovine, koji su bili organizatori. Takav Šarovićev potez je nekorektan", rekli su u Ministarstvu poljoprivrede. 

Autor: Anita Janković-Rečević/glassrpske.com


Tagovi

Jabuke Rusija Izvoz Voće

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]