Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz u Rusiju
  • 21.11.2019. 10:00
  • Tuzlanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Gradačac

Inspekcijski nadzor izvršen: Za Rusiju spremno gotovo 2,5 hiljade tona jabuka i krušaka

Određene količine su već izvezene, a prema našim dosadašnjim iskustvima najintenzivnije će biti početkom naredne godine, pojasnio je Mehmed Čeligija, glavni federalni poljoprivredni inspektor.

Foto: FMPVŠ
  • 384
  • 80
  • 0

U gradačačkim voćnjacima završen fitosanitarni nadzor – jabuke spremne za izvoz u Rusku Federaciju, vijest je objavljena na stranicama Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva još početkom mjeseca novebmra. No, nadzorne aktivnosti Federalne uprave za inspekcijske poslove Sarajevo trajale su do polovine mjeseca. 

U nadzoru 31 proizvođač voća 

"Nadzori su izvršeni kod ukupno 31 subjekta, individualnog poljoprivrednog proizvođača. Konkretni nadzori tokom proizvodnje i otkupa prethode izvozu, odnosno plasmanu u Rusku Federaciju i realiziraju se samo kod onih subjekata koju su se blagovremeno evidentirali u evidencijama izvoznika za Rusku Federaciju iz Bosne i Hercegovine. Ista se sublimira prema podacima entitetskih ministarstava poljoprivrede i Odjeljenja za poljoprivredu Distrikta Brčko", pojašnjava za Agroklub Mehmed Čeligija, glavni federalni poljoprivredni inspektor.  

Dodaje kako su konkretni proizvođači (31) sa administrativnog područja Gradačac, evidentirani kooperanti firme "TEAM AGRO" doo Gradačac, upisanog izvoznika u Rusku Federaciju u skladu sa Protokolom. Nadzori su izvršeni od strane federalnih fitosanitarnih inspektora iz sastava Inspektorata poljoprivredne inspekcije FUZIP-e.

Određene količine su već izvezene

"Podaci o ukupnim količinama koje su spremne za izvoz su podaci koje i nadalje kontinuirano prikupljaju privredni subjekti. Okvirna količina kruške i jabuke koje su do današnjeg dana evidentirane prema magacinskim listama subjekata i zapisnicima inspekcijskih nadzora resornih fitosanitarnih inspektora, iznosi približno 2.460.250 kg", otkriva Čeligija. 

Pored jabuke sorti Idared, Zlatni Delišes, Jonagold, Gala, Green Smith i Red Ch., za izvoz je predviđena i kruška sorti Abate F., Wililiams, Confer. i  Citronka.

"Naredni planirani nadzori će se realizirati jedino kod onih subjekata koji su u evidencijama izvoznika za Rusku Federaciju i koji su bili predmetom prethodnih nadzornih aktivnosti u kontinuitetu ovogodišnje proizvodnje, kako bi se ispoštovao zahtjev Uprave za zaštitu zdravlja bilja BiH / Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa za dostavu raspoloživih podataka i trenutno evidentiranih magacinskih količina za izvoz u RF u skladu s Protokolom", kaže Čeligija i dodaje kako je planiranje izvozne dinamike i vremenskih okvira dio poslovnih procesa izvoznika. 

"Određene količine su već izvezene, a prema našim dosadašnjim iskustvima najintenzivnije će biti početkom naredne godine", zaključio je. 


Tagovi

Izvoz u Rusiju Izvoz krušaka Izvoz jabuka Inspekcijski nadzor Mehmed Čeligija Team Agro Gradačac


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.