Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz jabuka
  • 03.03.2016. 08:30

Indija sretno odredište za europske jabuke?

Poboljšanje tržišnih uvjeta za europske jabuke: je li Indija rješenje?

Foto: De Visa/bigstockphoto.com
  • 155
  • 32
  • 0

Povjerenik za poljoprivredu EU Phil Hogan prihvatio je s oduševljenjem poboljšane tržišne uvjete za EU proizvođače i izvoznike jabuka u Indiju. To je još jedan pozitivan korak u pronalasku alternativnih tržišta kako kaže, za europske proizvođače. "Naš trud da razbijemo barijere poljoprivrednog izvoza i otvorimo nova tržišta za farmere dio je diplomatske ofenzive koju vodimo u 2016.", kaže Hogan.

I dok su sve izvozne točke bile zatvorene za uvoz jabuka još od rujna 2015. sa iznimkom jedne, od ovog tjedna europski voćari mogu plasirati jabuke na indijsko tržište putem vodenih i zračnih puteva.

Rušenje izvoznih barijera

Uvoz jabuka dopušten je i putem indijskog zakona, a to tržište ima velik potencijal. EU izvoz jabuka u Indiju u 2014. bio je oko sedam hiljada tona, a jabuke su većinom došle iz Italije, Francuske i Belgije.

Iako brojke predviđaju povećanje uvoza na 11 hiljada tona u 2015., pokazalo se da Indija može primiti i veću količinu EU izvoza s obzirom na domaću proizvodnju. I dok još uvijek traje rutinski embargo na EU poljoprivredne proizvode, europski proizvođači traže druga rješenja uz potporu zemalja čanica i Europske komisije. Poljska je tako došla do sporazuma s Indijom i prve poljske jabuke ušle su na tržište u 2015.

Foto: De Visa/bigstockphoto.com


Tagovi

Phil Hogan Izvoz jabuka Tržište voća Indja


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."