• Otkup malina
  • 20.03.2017. 12:00

Igra živaca s otkupnom cijenom maline

"Osam mjeseci po završetku otkupa pokušava se smanjiti cijena otkupljene maline i na taj način se dovodi u pitanje egzistencija preko 800 kooperanata na području Unsko-sanskog kantona", navodi se u saopštenju Saveza proizvođača jagodičastog voća USK.

Foto: Bigstockphoto/maxsol
  • 2.699
  • 221
  • 0

Savez proizvođača jagodičastog voća USK optužio je firme koje se bave otkupom maline u ovom kantonu da nizom manipulacija pokušavaju nezakonito smanjiti otkupnu cijenu koja je ranije dogovorena.

Kako pišu nezavisne, istaknuto je da proizvođače pokušavaju ucijeniti na sve načine kako bi prihvatili isplatu zaostalih dugovanja iz 2016. godine po umanjenim cijenama, što je, kako ističu, neprihvatljivo.

"Osam mjeseci po završetku otkupa pokušava se smanjiti cijena otkupljene maline i na taj način se dovodi u pitanje egzistencija preko 800 kooperanata na području Unsko-sanskog kantona", navodi se u saopštenju tog saveza.

Zasićeno evropsko tržište

Otkupni blok, navode, u stvari je račun po kojem je otkupljivač otkupio proizvode, te je dužan da izvrši preuzete obaveze. Ovim putem pozvane su sve nadležne institucije da, kako je istaknuto, djeluju u skladu sa zakonom i zaštite poljoprivredne proizvođače.

"Uvjereni smo kako otkupljivači svjesno manipulišu i zadržavaju malinu u hladnjačama čekajući povećanje cijena na tržištu. Istovremeno, pokušavaju nam nametnuti isplatu dugovanja po umanjenim cijenama pravdajući to navodnom zasićenošću tržišta", rekao je Ramiz Salkić, predsjednik Saveza.

Predstavnici firmi koje se bave otkupom maline na području USK tvrde kako nisu u mogućnosti da plasiraju otkupljenu malinu zbog zasićenosti evropskog tržišta. Navode kako je potražnja na tom tržištu zbog povećane proizvodnje i uvoza maline iz Poljske i Ukrajine značajno smanjena, te su prinuđeni da smanje cijene. Navode kako će, u slučaju da proizvođači ne pristanu na takve uslove, ovogodišnja proizvodnja i otkup biti ugroženi.

Foto: Bigstockphoto/maxsol


Tagovi

Maline Otkup Cijena


Autorica

Željka Rački-Kristić

Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi