Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz jabuka
  • 17.06.2018. 18:00

Hoćemo li izvoziti jabuke u Rusiju - znat će se nakon ruske kontrole

"Ova godina je izuzetno rodna u cijeloj Evropi. U slučaju da dogovor bude prolongiran, to bi nas uništilo i imali bismo višemilionske gubitke. Ne bismo znali šta ćemo sa našom jabukom jer je domaćim kupcima ne možemo prodati zbog prekomjernog uvoza", naveo je Dojčinović.

Foto: Pixabay/Raketenzeit
  • 290
  • 15
  • 0

Do kraja mjeseca ruska bi inspekcija trebala obaviti kontrolu svih registrovanih izvoznika jabuka. Ako prođu provjere, može se očekivati da bude ukinuta zabrana plasmana tog voća na njihovo tržište.

Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH kaže da je ostvaren pomak u pregovorima sa Rusima, navodi Glas Srpske. "Ruska strana je prije pet dana tražila termine za dolazak i trenutno usaglašavamo datume. U naredne dvije sedmice očekujemo njihov dolazak. U toku je popis zaliha jabuka kod svih izvoznika u Rusiju koje će njihova inspekcija pregledati", kazao je Šarović.

Problemi će biti riješeni do 15. augusta

Voćari s nestrpljenjem čekaju ukidanje zabrane izvoza voća u Rusiju i nadaju se da će se to dogoditi do septembra, kada počinje nova berba.

"Očekujemo svaki dan da dođe inspekcija iz Rusije. Imamo čvrsta obećanja da će sve prepreke biti uklonjene. Više nemamo pravo ni na najmanju grešku. To ne smije učiniti niko u čitavom sistemu jer smo se uvjerili u razmjere štete po cijelo voćarstvo", kazao je predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović i dodao da problemi treba da budu riješeni do 15. avgusta kako bi izvoznici imali vremena da s ruskim kupcima ugovore količine jabuke za izvoz.

Ako prolongiraju dogovor - višemilionski gubici

U slučaju da zabrana ne bude ukinuta do nove berbe, Dojčinović ističe da bi to potopilo voćare.

"Ova godina je izuzetno rodna u cijeloj Evropi. U slučaju da dogovor bude prolongiran, to bi nas uništilo i imali bismo višemilionske gubitke. Ne bismo znali šta ćemo sa našom jabukom jer je domaćim kupcima ne možemo prodati zbog prekomjernog uvoza", naveo je Dojčinović.

Voćari podsjećaju i da je dosadašnja zabrana izvoza jabuke u Rusiju ostavila velike posljedice na ovu granu poljoprivrede i da su zbog toga u debelom minusu.

"Ostalo nam je puno voća u hladnjačama koje je bilo planirano za rusko tržište. Trenutno jabuke nedostaje u regionu pa se nadamo da ćemo do početka nove berbe uspjeti koliko-toliko smanjiti zalihe. Međutim, ni to nas neće spasiti od velikih gubitaka" kazao je Dojčinović.


Tagovi

Izvoz Jabuke Rusija Mirko Šarović Dragoja Dojčinović Kontrola


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.