Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Turske jabuke
  • 21.10.2018. 18:00

Hoće li niske cijene poljske jabuke ugroziti turske planove?

Turska će morati učiniti sve kako bi uvjerila klijente da kupe baš njihove jabuke, a ne poljske koje se prodaju po najnižim cijenama.

Foto: Flickr/Stacy Spensley
  • 552
  • 32
  • 0

Berba jabuka u Turskoj je u punom zamahu. Jedna od turskih kompanija, Arona, fokusirana je na istočno tržište, ali, čak se i u slučaju ovog tržišta boje ogromne ponude koja dolazi iz Poljske. Iako je kvaliteta turskih jabuka sjajna, mogle bi ih uništiti poljske cijene, piše FreshPlaza

Turska će morati učiniti sve kako bi uvjerila klijente da kupe baš njihove jabuke, a ne poljske koje se prodaju po najnižim cijenama. "Naše su jabuke nešto skuplje u odnosu na poljsku ponudu. Ipak, mi stojimo iza naših cijena jer izvozimo samo vrhunske jabuke. Okus je jedinstven i uzgajaju se u voćnjacima bez upotrebe kemikalija i koristeći organska đubriva", ističe Mona Hamed, voditelj prodaje za Aronu. 

Kaže kako će morati uvjeriti određene klijente u kvalitetu svojih jabuka jer će ih mnogi uspoređivati s najnižim cijenama na tržištu. "Zbog naše izvrsne kvalitete, ali i dizajna ambalaže, većina će na kraju kupiti naše jabuke. Neke ćemo izgubiti, neke dobiti.

Turske se jabuke uglavnom izvoze u istočne zemlje poput Indije i Rusije. "Činjenica da se u Indiji ne mogu prodavati kineske jabuke, puno nam pomaže. Trenutačne cijene su za nas dobre jer ih prodajemo u dolarima te dobijemo više lira za dolar nego prošle godine", pojasnio je Hamed. 

U budućnosti ova kompanija želi povećati količinu uroda. Ove godine se nadaju da će udvostručiti svoju proizvodnju iako im vrijeme nije išlo na ruku. Zbog vremenskih uvjeta izgubili su 20 posto uroda nekih sorata, ali su sorte crveni i zlatni delišes bolje nego lani. "Moramo se natjecati sa Iranom, Rusijom, čak i Čileom na kraju sezone, ali smo ipak sigurni u svoje kvalitetne proizvode. U budućnosti planiramo proizvode plasirati i na nova tržišta kao što je Južna Afrika i Njemačka. Ta se tržiša još uvijek brinu o kvaliteti proizvoda koje uvoze, a to je ono što Arona nudi", zaključio je Hamed. 


Tagovi

Turske jabuke Poljske jabuke Cijena Izvoz


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.