Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Preduzeće "Etqan" iz Sanskog Mosta
  • 31.08.2017. 09:00

Gradit će hladnjaču za još 700 tona voća

U preduzeću "Etqan" koje se bavi proizvodnjom jagodičastog i drugog voća imaju dobar odnos sa svih 500 kooperanata. Planiraju graditi novu hladnjaču za još 700 tona voća, a podižu i plantaže višnje, dunje i lješnjaka.

Foto: Arhiv Anela Varmaza
  • 4.745
  • 537
  • 0

Više od 130 dunuma obradivog zemljišta na području Općine Sanski Most kultivirano je proteklih nekoliko mjeseci novim zasadima maline, a investitor ovog projekta bilo je preduzeće "Etqan", koje se bavi proizvodnjom jagodišačstog i drugog voća.

Svjesni činjenice da pozitivnih priča nikada ne manjka, posebice ako se iste tiču poljoprivrede i njenih proizvođača, odlučili smo se pozabaviti ovom temom i detaljnije istražiti čime se zapravo ovo preduzeće bavi, te kako je isto nastalo.

Kroz razgovor sa Anelom Varmazom, jednim od suvlasnika preduzeća "Etqan" d..o.o., saznali smo da ovo preduzeće egzistira već više od devet godina (iako je prvih sedam godina poslovalo pod drugim imenom), a ideja o samom osnivanju nastala je kao logičan slijed kontinuiranih aktivnosti u području poljoprivredne proizvodnje kojom su se osnivači ove firme bavili u zadnjih dvadesetak godina.

Plantaže voća podižu već osam godina

Naime, nakon uspješno implementiranih projekata u pčelarskoj proizvodnji i preradi 100% prirodnih voćnih sokova i drugih proizvoda integrisanih u SPZ "Apimed", također iz Sanskog Mosta, nastala je ideja o podizanju vlastitih plantaža voća, kao djelomična podrška preradi u SPZ "Apimed", ali pored toga i kao neovisan poslovni poduhvat kroz organizaciju otkupa jagodičastog voća i šumskih plodova, zatim kao skladištenje u rashladnim kapacitetima i preradama, te plasman istih na tržište.

Preduzeće "Etqan" svoje plantaže podiže unazad osam godina, počevši sa plantažama maline i jagode, te otkupom istih kroz kooperantski odnos sa proizvođačima sa područja Unsko-sanskog kantona.

Žurno se radi

"Prije dvije godine širenjem vlastitih plantaža i povećanjem kooperantske saradnje osnivamo novu firmu "Etqan" doo, čije se aktivnosti odvijaju kroz rashladno-skladišni kapacitet u Sanskom Mostu", rekao je Anel Varmaz, suvlasnik pomenutog preduzeća.

Inače, preduzeće "Etqan" broji pet stalno uposlenih radnika, te trideset sezonskih radnika. Suvlasnici preduzeća su Emsud Kadirić i Anel Varmaz, naš sugovornik.

Kako smo već naveli u tekstu iznad, aktivnosti ovog preduzeća su otkup, skladištenje i prerada jagodičastog i drugog voća, kao i plasman istih na domaće i strano tržište, dok je cilj preduzeća povećati kapacitet i ponuditi širu paletu proizvoda. Također, jedan od ciljeva ovog preduzeća je povećanje ukupne voćarske proizvodnje na kantonu, ali i šire.

500 zadovoljnih kooperanata

"Etqan" trenutno broji oko 500 kooperanata sa kojima od samog početka ima jako zadovoljavajuću suradnju i korektan odnos, a jedna od potvrda napisanog je i redovno izmirivanje obaveza prema njima.

"Dakle, od samog početka suradnje, tačno i na vrijeme isplaćujemo otkupljenje proizvode, što je i glavna boljka na neuređenom tržištu ove grane poljoprivrede", dodao je Anel.

U fazi izgradnja nove hladnjače

Kada su u pitanju rashladni kapaciteti, preduzeće "Etqan" trenutno posluje u objektu Hladnjače maksimalnog godišnjeg kapaciteta do 500 tona, a isti kapacitet preduzeće je ove sezone iskoristilo u potpunosti.

Trenutno je u fazi izvođenje građevinskih radova sa partnerima preduzeća na izgradnji nove hladnjače, čiji bi kapacitet bio 700 tona. Cilj im je da za iduću sezonu otkupe minimalno 1000 tona maline i do 200 tona drugih voćnih kultura.

Preduzeće "Etqan" trenutno ima uspješnu suradnju sa drugim firmama iz Bosne i Hercegovine, sa kojima u koordinaciji vrši i djelomični izvoz.

Zadovoljni kooperanti

"Ako Bog da, do početka naredne sezone planiramo implementirati sve standarde bitne za izvoz, kao i pronalazak direktnog kupca u nekoj od zemalja izvoza kako bismo stvorili bolji poslovni ambijent", izjavio je Varmaz.

Kada pričamo o daljim planovima u budućnosti, ovo preduzeće ima u planu proširiti rashladne kapacitete do 2000 tona jagodičastog voća, a radit će i na proširenju vlastitih plantaža voća.

Imaju korektan odnos sa kooperantima

Kratko smo se osvrnuli i na temu o ovogodišnjoj, niskoj otkupnoj cijeni maline, koja je prouzrokovala nezadovoljstvo kod velikog broja malinara. Kod nekih je ogorčenje bilo toliko veliko, da su radije uništili svoj dugogodišnji trud, nego davali plodove svoga rada za mizernu cijenu.

O svemu ovome, Anel Varmaz kaže:

"Kriza koja je ove godine uzrokovala nisku otkupnu cijenu prvenstveno maline, uzrokovana je prije svega hiperprodukcijom glavnih svjetskih proizvođača ovog voća - Poljske, Srbije i drugih sudionika na tržištu 2016. godine. Međutim, mišljenja smo da komunikacija otkupljivača i proizvođača nije na poželjnom nivou, a često i nekorektna. Preduzeće "Etqan" se može pohvaliti time da nemamo taj nedostatak komunikacije, pogotovo sa našim dugogodišnjim kooperantima. Usljed viskog nivoa komunikacije i fer suradnje, mi smo ove godine proširili kooperantsku mrežu za 40%. Naše vlastite plantaže maline su oko 120 dunuma."

Podižu plantaže višnje, dunje i lješnjaka

Sade i ribizl

On dalje dodaje da svake godine kreditiraju stare i nove kooperante kroz sadni materijal i sredstva za ishranu i zaštitu bilja kako bi stimulirali taj vid proizvodnje. Dodao je i da su trenutno u projektima podizanja plantaže višnje, dunje i lješnjaka, koji imaju potražnju na tržištu, a pokušat će zainteresirati druge da se počnu baviti ovim voćarskim kulturama.

"Još bih dodao da radimo i na podizanju plantaže ribizle, kupine, kamčatke i aronije, koje ćemo pokušati popularizirati kod poljoprivrednih proizvođača", zaključio je naš sugovornik Anel.

On je na kraju razgovora još dodao kako proizvođači podižu nekoliko različitih kultura voća, kako im se ne bi ponovio ovogodišnji problem niske otkupne cijene maline. Smatra da bi svi trebali imati alternativnu proizvodnju kao garanciju uspješne sezone.

Foto: Arhiv Anela Varmaza


Povezana biljna vrsta

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah poslije sadnje, a punu rodnost doseže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta u godini, živi u... Više [+]

Jagoda

Jagoda

Sinonim: - | Engleski naziv: Strawberry | Latinski naziv: Fragaria L.

Jagoda je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice ruža (Rosaceae). U plodu se nalazi oko 60% vode,  može biti i do 12% šećera te vitamina C od 24 - 97 mg%. Cvjeta više puta u... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Sanski most Etqan Preduzeće Varmaz Kadirić Jagodišasto voće Kooperanti Malina Jagoda Zadovoljni proizvođači Cijena Plantaže Hladnjače Unsko-sanski kanton Lider


Autorica

Andrea Libić

Više [+]

Adi je PR manager koji novinarstvo voli od malih nogu, a posebno ga privlače istraživačke priče. Voli fotografiju, prirodu i istraživanje psihologije.