Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vanjskotrgovinska komora BiH
  • 26.06.2017. 14:00

Godišnje pojedemo 920 grama domaćih malina

Na okruglom stolu "Distribucija svježe maline na domaćem tržištu" će najviše biti riječi o mogućnostima i izazovima za plasman maline na domaćem tržištu.

  • 1.206
  • 125
  • 0

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine obavještava zainteresovane da Projekat USAID/Sweden FARMA II, Privredna/Gospodarska komora Federacije Bosne i Hercegovine i Savez proizvođača jagodičastog voća u Bosni i Hercegovini, organizuju okrugli stol na temu "Distribucija svježe maline na domaćem tržištu" koji će se održati 28. juna 2017. godine u prostorijama Komore (Branislava Đurđeva 10, Sarajevo) sa početkom u 11:00 sati.

Analize USAID/Sweden FARMA II projekta pokazale su da potrošnja malina po glavi stanovnika u BiH iznosi svega 920 grama godišnje, dok podaci o vanjskoj trgovini govore da po glavi stanovnika uvezemo 53 kg voća godišnje. S obzirom na tekuće probleme sa formiranjem otkupne cijene i izvozom maline, na ovom skupu će biti više riječi o mogućnostima i izazovima za plasman maline na domaćem tržištu.

Ograničeno prisustvo svježe maline u trgovini i ugostiteljstvu

Na okruglom stolu će biti predstavljeni i rezultati istraživanja tržišta koje USAID/Sweden FARMA II projekat realizuje u saradnji sa Savezom proizvođača jagodičastog voća u Bosni i Hercegovini. Preliminarni rezultati ovog istraživanja govore da je prisustvo svježe maline u trgovini i ugostiteljstvu vrlo ograničeno - tek oko 40% prodajnih i manje od 30% ugostiteljskih objekata u svojoj ponudi ima svježu malinu ili proizvode na bazi maline.

Cilj ovog okruglog stola je da se podstakne diskusija između proizvođača i distributera, kako bi se u ovoj godini poboljšalo prisustvo maline u kanalima distribucije i u konačnici povećala potrošnja malina po glavi stanovnika u BiH.

Zainteresovani za učešće potrebno je da dolazak potvrde najkasnije do 27.06.2017. godine do 12:00 sati putem e-mail adrese info@farmabih.ba, faksa 033/295-319 ili na telefon 033/295-320.


Tagovi

Okrugli stol Malinarstvo Domaće tržište FARMA II Izvoz maline Uvoz voća


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.