Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište citrusa
  • 11.09.2022. 18:00

Gljivična bolest zaustavila isporuke narandže u EU: Ugrozila bi citruse i druge biljke

Radi se o bolesti koja stvara oštećenja na kori, ali ne dovodi do propadanja ploda

Foto: Depositphotos/ninefar
  • 65
  • 23
  • 0

Južna Afrika će od 16. septembra dobrovoljno zaustaviti isporuke kultivara Valencijska narandža u Evropsku uniju iz područja zahvaćenih gljivičnom bolešću poznatom kao citrusna crna mrlja, izvijestio je Radarr Africa.

Radi se o bolesti koja stvara oštećenja na kori, ali ne dovodi do propadanja ploda.

U pitanju su održivost i profitabilnost

Odluka da se obustavi izvoz u EU uslijedila je nakon 10 incidenata u kojima je gljivična bolest otkrivena na južnoafričkim citrusima

Udruženje uzgajivača citrusa Južne Afrike CGA kaže da će se zatvaranje tržišta odvijati postupno, pri čemu će posljednji dan inspekcije u sjevernim regijama biti 16. septembra, dok su  završne inspekcije u dolini Gamtoos, East Cape Midlands te dolini rijeke Sundays zakazane za 23. septembra.

"Ovo predstavlja veliku prijetnju održivosti i profitabilnosti sektora. Ugroženo je 130.000 radnih mjesta i godišnja finansijska dobit", kaže Justin Chadwick, izvršni direktor CGA.

Naglašavaju da je ovo još jedan udarac uzgajivačima koji su se suočili s jednom od najizazovnijih sezona do sada, ali nastavak pristupa tržištu EU na duži rok mora biti prioritet. Chadwick je naveo da je ova odluka dokaz da se fitosanitarni CBS sistem za smanjenje rizika u Južnoj Africi efikasno primjenjuje.

Očekuje se da će do kraja sezone 2022. biti isporučeno 167,2 miliona kartonskih kutija citrusa, što je 3,3 miliona manje nego što se predviđalo na početku sezone. Lokalni uzgajivači su suočeni sa značajnim gubitkom u ovoj godini.

CGA vjeruje da će samo 20 posto uzgajivača citrusa postići prinos iznad rentabilnosti na kraju sezone 2022. godine. Dodatni pritisak je rast troškova proizvodnje.

Cijene đubriva su porasle za nešto više od 56 posto između 2020. i 2021., a goriva za 53 posto. Cijena prijevoza je dostigla rekordne prinose, a povećanje za brodske linije je iznosilo 128 posto između prvog kvartala 2020. i prvog kvartala 2022. godine.

Odlukom je ugroženo 130.000 radnih mjesta (Foto: Depositphotos/edu1971)

Iznenadna promjena EU pravila

Ovaj slučaj traje već mjesecima. Naime, Južna Afrika je podnijela žalbu Svjetskoj trgovinskoj organizaciji WTO nakon što je EU u julu uvela nove zahtjeve za sigurnost biljaka i zdravlja za koje proizvođači narandže kažu da ugrožavaju njihov opstanak.

Na situaciju su dodatno uticali novi propisi protiv lažnog moljca. Prema mišljenju CGA ovi propisi su bili neopravdani i nepravedni.

Nove mjere zahtijevaju od južnoafričkih farmera da primjene ekstremno niske temperature na sve narandže vezane za Evropu i drže plodove na temperaturama od dva stepena Celzijusa ili niže 25 dana. Ali, CGA kaže da je takva mjera nepotrebna jer zemlja već ima svoj vlastiti način sprječavanja zaraze.

Špansko udruženje poljoprivrednika iz Valensije AVA-ASAJA se snažno protivilo odobrenju uvoza 2.000 kontejnera s citrusima koji su bili zaustavljeni na granici EU. Cristobal Aguado je tvrdio da je to nedopustiv skandal, poniženje Unije i prijetnja fitosanitarnoj sigurnosti agruma i drugih vrsta drveća u Evropi.

Podsjetio je na nedavno presretanje pošiljki narandži i mandarina iz Južne Afrike namijenjenih Evropskoj uniji koje su bile zaražene lažnim jabučnim moljcem Thaumatotibia leucotreta i crnom pjegavosti Phyllosticta citricarpa, dva karantinska organizma koja nisu pronađena u Evropi, čije bi unošenje izazvalo milione gubitaka. Osim južnog voća bile bi pogođene i druge vrste: vinova loza, paradajz, ruže, hrast.


Tagovi

Uvoz Evropska unija Citrusna crna mrlja Narandže Zabrana Gljivična bolest


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...