Pretraga tekstova
U anketnom upitniku, svi koji žele učestvovati u ovoj akciji, odgovaraju na pitanja o voćnoj vrsti, sorti, starosti i stanju stabla, prosječnom rodu i vremenu branja
Zelenika, katanka, petrovača, ječmenka...samo su neke od starih sorti voća koje će se naći u genetskoj bazi podataka autohtonog voća na čijoj uspostavi vrijedno radi Udruženje "Voćni klub" Brčko. Do sada je, putem upitnika, evidentirano oko 50 vrsta starih sorti voća koje se uzgajaju na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine.
Najstarije je stablo jabuke od 200 godina u naselju Skakava Gornja, kaže Slavo Lukić, predsjednik ovog udruženja.
"To je kod jednog entuzijaste koji ima rasadnik starog voća, ona je još uvijek rodna", dodaje Lukić.
U anketnom upitniku, svi koji žele učestvovati u ovoj akciji, odgovaraju na pitanja o voćnoj vrsti, sorti, starosti i stanju stabla, prosječnom rodu i vremenu branja. Do sada je prikupljeno 150 odgovora, a iz koji se može zaključiti da je najviše stabala jabuke i kruške, uglavnom onih iz doba Austro-ugarske i Osmanlija, potom šljiva, oskoruša i još nekih vrsta.
"Važno je sakupimo te podatke, kako bi znali i koju količinu imamo i kako bi planirati i otkup, na primjer ako neko želi da pravi pekmez, tačno ćemo znati koliko imamo te voćke", pojašnjava Lukić.
Stare sorte za nova vremena - možemo li sačuvati autohtone voćke?
Kaže da su Brčaci očuvali i ječmenku, autohtonu staru sortu kruške, koja je naziv dobila po ječmu jer prispijevaju ljeti u isto vrijeme. Plodovi su sitni, limunžuti, slatkonakiseli, prijatne arome.
Udruženje brčanskih voćara očekuje da će genetska banka podataka voćnih vrsta biti kompletirana do kraja naredne godine. Nakon što prikupe odgovore na anketni upitnik, uslijedit će mapiranje i provjera sorti, a gdje će im pomoći i učenici poljoprivrednih škola.
Zvijezda je hortikulture, a na djedovini čuva zaboravljene sorte voća
U aktivnostima će im, kaže Lukić, pomoći i kolege iz Hrvatske koje također rade na očuvanju starih sorti voća, a veliku podršku našli su i kod uzgajivača širom BiH.
Tagovi
Stare sorte Autohtono voće Voćni klub Brčko Slavo Lukić Genetska baza
Autorica
Više [+]
Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
🍂Predstavljanje izlagača 🍂 Tradicionalni obrt " Grnčarstvo Ohran ", Visoko Posude od gline 🏺 Pisani tragovi kažu da grnčarstvo u mjestu Liješeva, nadomak Visokog, seže daleko u prošlost. Jedan je od tradicionalnih visočkih zanata, koji s... Više [+]
🍂Predstavljanje izlagača 🍂
Tradicionalni obrt " Grnčarstvo Ohran ", Visoko
Posude od gline
🏺 Pisani tragovi kažu da grnčarstvo u mjestu Liješeva, nadomak Visokog, seže daleko u prošlost. Jedan je od tradicionalnih visočkih zanata, koji su opstali u manjoj mjeri i do danas.
⚱️ Toliko značajan za ovaj kraj, utkan u generacije mještana Liješeve, izuzetno kulturno nasljeđe Visokog, koje se nalazi na Preliminarnoj listi nematerijalne kulturne baštine BiH.. Nekada je ovaj zanat bio osnov egzistencije mnogih porodica, a danas samo odvažni i uporni nastavljaju tradiciju po kojoj je Liješeva nadaleko poznata.⚱️
🏺 Jedan od tih čuvara ovog zanata je porodica Ohran. Nastavljajući očevim stopama, grnčar Emir Ohran je naslijedio umijeće izrade glinenih posuda, a ljubav prema glini i tradiciji mu je urezana još od djetinjstva. Danas je " Grnčarstvo Ohran " aktivni čuvar zanata koji spaja prirodu i čovjeka. Zahvaljujići tome u krugu ove čestite porodice nastaju unikatni grnčarski proizvodi: glineni lonci, bardaci, pršulje, ćupovi, šerpe, tepsije, sačevi, duboki tanjiri i ostale posude različitih oblika i veličina.⚱️
🏺Osim estetske funkcije, hrana pripremljena u zemljanim posudama je zdravija, ukusnija i vraća u neka minula vremena. Svoju namjenu nalaze u kulinarstvu i gastronomskoj ponudi, pripremi i prezentaciji jela koja odišu tradicijom i bosanskom sofrom.
🏺 Svaka posuda nosi pečat grnčara, svakoj se posvećuje posebna pažnja i izrada.
🏺 Pozivamo Vas da posjetite ovaj štand, osjetite duh tradicije i kulture visočkog kraja. Ponesite sa sobom jedinstven suvenir u kojem hrana miriše i posebno inspiriše.
#JesenuVisokom 🍂
Adi Pašalić
prije 3 tjedna
Bude li na stanju, ponesem iduce sedmice ... Bude li na stanju, ponesem iduce sedmice ...
Vedran Stapić
prije 3 tjedna
Adi trebam jedan ozbiljan ćup u kojem mogu skuhati grah ili begovu čorbu za 10-ak ljudi Adi trebam jedan ozbiljan ćup u kojem mogu skuhati grah ili begovu čorbu za 10-ak ljudi