Jedna od rijetkih, dobrih stvari u ovoj godini, jeste činjenica da se voće lakše prodaje u odnosu na prethodne godine iako, zbog suše ni boja plodova u mnogim zasadima, nije dobra.
Vrijeme čuvanja jabuka u hladnjačama biće kraće u odnosu na prethodne godine. Najveći problem je povišen sadržaj šećera, jer niko sa sigurnošć, ne zna koliko će plodovi moći da izdrže. Naime, u vrijeme berbe većine sorti sadržaj briksa, odnosno šećera u plodu, kretao se i do 18, a optimalno je od 12 do 14. Još je ostala sorta Pink Lejdi da se obere, ali je pitanje da li će i ona početi da se bere sa idealnim postotkom šećera.
Visoke temperature tokom ljeta, praćene tropskim noćima, dovele su do nikad bržeg sazrijevanja plodova, ali i razgradnje njihovog tkiva jer se dešavalo da plodovi jabuka i krušaka, prvi dan nakon opadanja, počnu da mijenjaju boju pokožice i trunu. I što je još interesantnije, najviše su opadali najbolji plodovi.
Zbog toga je veliki procenat ovogodišnjeg roda, procjene su i do 40%, završio kao treća klasa, odnosno u industriji.
Po svemu sudeći, visoke temperature biće najveći izazov voćarima u narednim godinama jer se šteta od mraza i grada može, koliko toliko izbjeći, a protiv "prženja" plodova na vrelom suncu, malo je načina borbe.
Navodnjavanje kap po kap ne pomaže mnogo. Protivgradne mreže pomažu, ali nemaju ih svi voćari. Moglo bi da pomogne i kratkotrajno prskanje rasprskivačima u vrijeme najvećih vrućina, ali se postavlja pitanje dostupne vode jer riječice i potoci, mahom presušuju tokom ljeta.
Inače, voćari Republike Srpske svake godine, u većini slučajeva, muku muče da prodaju jabuke koje se čuvaju, uglavnom, u ULO hladnjačama. Problem im predstavljaju uvozne jabuke, najviše iz Italije i Poljske zbog kojih se riješavaju roda tek pred berbu naredne godine. Čekaju cijenu, ali se mora imati u vidu da domaći otkupljivači rijetko kada nude dobre cijene.
Jedna od rijetkih, dobrih stvari u ovoj godini, jeste činjenica da se voće lakše prodaje u odnosu na prethodne godine iako, zbog suše ni boja plodova u mnogim zasadima, nije dobra. Evropi nedostaje voća, procjene su i milion i po tona, pa to voćarima daje nadu da će i vrijeme skladištenja u hladnjačama biti kraće, a time bi se smanjila i mogućnost pojave skladišnih bolesti, odnosno, propadanja voća.
Fotoprilog
Tagovi
Autor