• Višnja maraska
  • 05.11.2020. 11:35
  • Trebinjska regija, Republika Srpska, Pridvorci

Gazdinstvo Šarenac: Maraska je najbolja sorta za likere i sokove

Višnje maraske ima vrlo malo na našem području, zato što je nešto teža za branje i uzgoj, ali to je možda i najkvalitetnija sorta za preradu.

Foto: Arhiva porodice Šarenac
  • 223
  • 95
  • 0

U Pridvorcima, nadomak Trebinja, nalazi se voćnjak porodice Šarenac. Sa 100 stabala ove godine imali su preko četiri tone prinosa. Dio prodaju, a od ostatka prave liker, vino, matični sok bez šećera i sirup od višnje.

Vrhunski kvalitet maraske zaslužan je za dobar ukus i aromu soka koji proizvode u potpunosti na prirodan način - bez konzervansa i vještačkih aroma. Hladnim cijeđenjem, bez kuvanja, zadržavaju se sva svojstva višnje tako da je sok izvor vitamina i minerala, započinje svoju priču Biljana Šarenac.

"Ova višnja je stara sorta i smatra se najkvalitetnijom za proizvodnju sokova, likera, vina. Svoj najbolji ukus postiže u Dalmaciji i Hercegovini gdje se uzgaja već dugi niz godina. Kvalitet se ogleda u značajnom sadržaju suve materije, snažnoj aromi i savršenom ukusu, a našim načinom proizvodnje - hladno cijeđenje, bez kuvanja, zadržali smo sva ta njena svojstva", objašnjava naša sagovornica.

Organska proizvodnja višnje zahtijeva poznavanje zasada i ekosistema

Od nje prave matični sok i sirup. Matični sok je hladno cijeđen bez šećera i bilo kakvih dodataka. Njegov sastav je 100% višnja, pasterizovana. Sirup je napravljen takođe na isti način, uz dodatak šećera. On je isto prirodan, bez konzervansa i bez kuvanja. Pored sokova ovi proizvođači od višnje maraske pravi liker i vino. 

"Liker je napravljen na tradicionalan način, a u sastav ulaze maraska, šećer, vrhunska domaća loza rakija, uz veliku količinu hercegovačkog sunca. Vino je, takođe, napravljeno po staroj recepturi pravljenja crnih vina od zdravih i zrelih plodova pomenute višnje, koja svojom intenzivnom aromom daje poseban šmek vinu", ističe Biljana.

Najtraženiji je sirup od višnje

Proizvode uglavnom plasiraju u hercegovačkim kućama, u Trebinju i Banjaluci, u prodavnicama zdrave hrane, ali i u kafićima i restoranima u Trebinju i Bileći. Pored toga, tu su i pojedinačni kupci koji kupuju za sebe. 

"Ništa ne ostavljamo za sebe, već to što ide za prodaju i mi sami koristimo. Sve je 100 odsto organsko. Sirup od višnje je vjerovatno najtraženiji proizvod, a u posljednje vrijeme sve više se traži i matični sok jer malo ko ga proizvodi a on je stvarno izuzetan. S jedne strane ukusan je, a o tome koliko je zdrav ne treba ni pričati. Dovoljno govori to što je napravljen samo od višnje, nema ni šećera niti nekih drugih dodataka", objašnjava Biljana. 

Količina proizvoda od ove voćke u njihovom domaćinstvu svake godine se povećavala. Za ovu je planirano, kako kaže 1.000 litara

Sve je 100% zdravo i prorodno

"Da li će to sve proći ne znamo. Problem je ova situacija sa virusom korona, da nije toga sigurno bi prošlo, možda i više. To je nama negdje usputna aktivnost tako da ne idemo na neke veće količine", kaža ova vrijedna žena.

Iako, prema njenim riječima u okruženju ima još dosta proizvođača sokova i likera od višnje, smatra da su oni u prednosti jer imaju svoje višnje - znaju kad je najbolje brati, prerađivati, ne kupuju sirovinu pa samim tim ne gledaju koliko će to platiti, da bi se izvukla cijena poslije. Fokus je na kvalitetu.

"Višnje maraske ima vrlo malo na našem području, zato što je nešto teža za branje i uzgoj, ali to je možda i najkvalitetnija sorta za preradu. Tako mi postižemo neku razliku u odnosu na ostale. Nje ima malo i u prodaji. To su veća stabla. Oblačinka je niska, može se obrati sa zemlje a ovo je ogromno drveće, na koja se moraju ljudi popeti. Mi sve to beremo ručno. Ne tresemo ih, plaćamo radnu snagu. To nam je i najveći problem - naći berače koji će da višnje oberu".

Nije puno zahtjevna kad je riječ o uzgoju

Njihov voćnjak nalazi se trebinjskom naselju Pridvorci, a stabla su zasađena prije 15 godina.

"Imamo 100 stabala višnje maraske. Riječ je o starijem zasadu, koji se ipak održao. Uložio sam dosta truda i rada, sve to ogradio. Maraski ovo naše podneblje odgovara. Kada sam se odlučio da podignem voćnjak, cijena je bila dobra, po 3 KM za sirove višnje. Dolazili su ljudi iz Metkovića i oni su na veliko kupovali. Onda je to sve stalo. Ja sam ove godišnji rod prodao po 2,30 KM“, navodi Miroslav Šarenac.

Prinosi se razlikuju od godine do godine. Ovog ljeta iz voćnjaka su ubrali preko 4 tone višanja.

Manje se prska u odnosu na druge voćke

"Višnja traži rezidbu. Ranije voćke nisu rađale svake godine, međutim, kako se sad više radi oko njih - prihranjuju, orezuju, svake godine rode. Ove sezone sam imao preko 4 tone. Prošle je bilo manje, od 2 do 3 tone. Nešto od toga prodamo, imamo stalne kupce koji uzimaju po 30 ili 40 kilograma“, Kaže Šarenac.

Naši sagovornici objašnjavaju da je višnja srednje zahtjevna vrsta kad je riječ o uzgoju. U odnosu na drugo voće, puno se manje prska jer je kratak period od cvjetanja do plodova i branja. To sve traje nešto više od tri mjeseca. Tako da ni period poslova nije dug. Radovi počinju od januara, oko prvog prskanja i prihrane i traju do jula kada kreće berba. 


Tagovi

Gazdinstvo Šarenac Višnja maraska Sok od višnje Liker od maraske Vino od višnje Miroslav Šarenac Biljana Šarenac


Autorica

Marija Manojlović

Više [+]

Diplomirana novinarka sa višegodišnjim iskustvom rada u medijima. Ljubiteljica prirode i svega što ima veze sa selom.