Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Višnja
  • 22.04.2018. 18:30

Organska proizvodnja višnje zahtijeva poznavanje zasada i ekosistema

Da bi se organski zasadi višnje širili, potrebno je unaprijediti sortiment i poboljšati agrotehničke mjere.

Foto: Pixabay / castleguard
  • 1.545
  • 143
  • 0

Proizvodnja višnje posljednjih nekoliko godina bilježi porast. Posebno je veliko zanimanje za oblačinsku višnju, koja je veoma povoljna za uzgajanje zbog svojih pozitivnih osobina. Dolazi i do razvoja uzgajanja organske višnje, najviše zbog cijena organskih proizvoda. Međutim, da bi se ovi zasadi širili, potrebno je unaprijediti sortiment i poboljšati agrotehničke mjere.

Šta je potrebno za uspješnu organsku proizvodnju višnje?

Kako tvrdi savjetodavac Vladimir Stanković, za uspješnu organsku proizvodnju višnje potrebno je poznavanje karakteristika samog zasada, kao i lokalnog ekosistema. Da bi sama proizvodnja bila profitabilna, ali da ne ugrožava biološku raznovrsnost, potrebno je primijeniti sljedeće mjere:

  • očuvanje zemljišta i njegove plodnosti;
  • uzgajanje autohtonih sorti višnje, zbog njihove prirodne otpornosti i prilagodljivosti uslovima uzgajanja;
  • čuvanje prirodnih skloništa i staništa za korisne insekte - 5% do 10% zemljišta na kome se nalazi zasad;
  • postavljanje gnijezda i kućica za korisne insekte i ptice.

Plod višnje ima visoku biološku vrijednost, veliku količinu bojanih tvari i druge korisne supstance. Pogodan je kao sirovina u industriji prerade u sokove, kompote, kao i za proizvodnju rakije.

Koje zemljište odgovara uzgoju organske višnje?

Za uzgajanje višnje pogodna su zemljišta na kojima je moguće izvršiti obradu na minimum 60 cm. Propustljivost zemljišta bi trebalo biti takva da brzo omogućava odvođenje viška vode.

"Trebalo bi izbjegavati teška i vlažna zemljišta, sa lošom propustljivošću. Za uzgajanje su pogodna zemljišta sa pH vrijednošću od 6,5 do 7,5. Najproduktivnija je ako se zasadi na lakoj pjeskovitoj ilovači ili na karbonatnom černozemu umjerene vlažnosti i dovoljne plodnosti. Tip zemljišta uslovljen je izborom podloge za kalemljenje. Korijenov sistem višnje ne prodire duboko u zemljište, osnovna masa korijena nalazi se na dubini od 40 cm do 80 cm dubine", objašnjava Stanković.

Koji klimatski uslovi moraju biti zadovoljeni?

Višnja podnosi velike nadmorske visine, a isto tako podnosi i niske zimske temperature. Cvijet višnje je vrlo otporan na proljetne mrazeve. Trebalo bi izbjegavati lokacije sa velikom količinom padavina u periodu cvjetanja i zrenja plodova. Višnja se može uzgajati i na sušnim površinama, sa nivoom padavina od 400 mm do 500 mm godišnje. Od aprila do septembra joj pogoduje od 360 mm do 420 mm padavina. 


Tagovi

Organska višnja Oblačinska višnja Vladimir Stanković Zemljište Klimatski uslovi


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas