Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Petrokemija
  • 06.08.2019. 17:00

Folijarna prihrana maslina u kritičnom ljetnom periodu

Ljetne vrućine, suša, visoka insolacija neki su od ključnih ograničavajućih faktora usvajanja hraniva te slabog rasta i razvoja maslina.

Foto: pixabay.com/vargazs
  • 127
  • 8
  • 0

Ljetne vrućine, suša, visoka insolacija neki su od ključnih ograničavajućih faktora usvajanja hraniva te slabog rasta i razvoja maslina. Najučinkovitiji način brze opskrbe hranivima je prihrana putem lista (ili folijarna ishrana), mladice, ali i ploda. 

U svojoj paleti, Petrokemija nudi hranjive otopine Fertine koje u svom sastavu sadrže makro, sekundarna i mikro hraniva. Od osnovnih makro hraniva to su dušik (N), fosfor (P2O5), kalij (K2O), od sekundarnih kalcij (Ca) i magnezij (Mg) te mikrohraniva bor (B), željezo (Fe), bakar (Cu), mangan (Mn) i cink (Zn). Ova hraniva često nedostaju u ishrani i neophodna su za postizanje dobre kvalitete, sigurnog i visokog prinosa masline.

Stoga je nužno osigurati neophodna hraniva koja nedostaju u kritičnom ljetnom periodu i spriječiti opadanje plodova maslina primjenom tekućih mineralnih gnojiva Fertina.

Primjena tekućih mineralnih gnojiva Fertina

Fertinom V opskrbite masline esencijalnim hranivima (dušik, fosfor, kalij, bor, bakar, željezo, mangan i cink) i pridonesite optimalnom procesu odvijanja rasta plodova te nakupljanju ulja, fenolnih i aromatičnih spojeva masline.

Fertinu V možete primjenjivati svakih 10-14 dana tijekom rasta ploda do početka zrenja u koncentraciji 2 % (2 litre Fertine V/100 litara vode). Osim navedene Fertine V, preporučuje se koristiti i otopina bora putem Fertine B u koncentraciji 1 % (1 litra Fertine B/ 100 litara vode) 1-3 puta tijekom rasta ploda. Najnovija istraživanja pokazala su da tretiranja s otopinom bora povećavaju koncentraciju oleouropeina - ljekovitog fenola u listu (ali i u plodu). Ukoliko se javlja nedostatak željeza odnosno kloroza koja je praćena malim i slabo obojenim plodovima tada primijenite Fertinu Fe u 0,5 % (500 ml Fertine Fe/100 litara vode) za masline.

Neprekidna opskrba biljnim hranivima 

Primjena Fertine Fe za druge kulture (agrumi, vinova loza) kreće se od 0,1 -0,2 % što bi značilo 100-200 ml Fertine Fe/100 litara vode. Na crvenicama nedostaje kalcij što rezultira mekom strukturom mesa ploda i brzom razgradnjom fenolnih spojeva pa se na tim tlima preporučuje primjena 2 % koncentracije Fertine Ca (2 litre Fertine V/100 litara vode) naizmjence s Fertinom V svakih 10-14 dana. Time će se osigurati čvrstoća mesa ploda i sačuvati vrijedni fenolni spojevi čime se doprinosi njihovoj visokoj kvaliteti.

Navedene Fertine primjenjuju se u jutarnjim ili večernjim satima, međutim nikako po jakom suncu. Optimalnom prihranom maslina Fertinama omogućit će se neprekidna opskrba biljnim hranivima i osigurati optimalna snaga rasta, kvalitetni i zdravi plodovi. 

Autorica: mr.sc. Sanja Biškup, specijalistica za primjenu gnojiva 


Povezana biljna vrsta

Maslina

Maslina

Sinonim: - | Engleski naziv: Olive | Latinski naziv: Olea europea L.

Maslina je zimzelena biljka koja može dostići visinu 3 – 13 m. Najveći svjetski proizvođač maslina je Španija, a slijedi na drugom mjestu Italija. Jedno stablo masline može dati... Više [+]

Tagovi

Maslina Folijarna prihrana Hraniva Plod Kvaliteta Prinos


Partner

Petrokemija d.d. tvornica gnojiva

Aleja Vukovar 4, 44320 Kutina, Hrvatska
e-mail: prodaja@petrokemija.hr web: http://www.petrokemija.hr